Verschillende Belgische politiediensten zijn geïnteresseerd in het gebruik van ‘predictive policing’, zo schrijft De Tijd. Daarbij worden grote hoeveelheden data ingezet om te proberen te voorspellen waar en wanneer criminele activiteiten zullen plaatsvinden. In Nederland wordt al met de technologie geëxperimenteerd.
In de science fiction-film ‘Minority Report’ van Steven Spielberg is het al de normaalste zaak van de wereld, maar ondertussen lijkt de fictie de realiteit te hebben ingehaald. De Belgische politie wil door middel van big data en algoritmes gaan voorspellen waar criminele feiten zullen gebeuren, nog voor ze plaats hebben gevonden.
In Antwerpen zou de politie al onder het volgende stadsbestuur (dat medio oktober wordt verkozen) de technologie kunnen inzetten. De Universiteiten van Antwerpen en Gent zijn al sinds 2015 aan het onderzoeken hoe deze methode in Antwerpen zou kunnen ingezet worden. De data zouden bijvoorbeeld hun nut kunnen bewijzen om in te schatten waar en wanneer er meer risico is op woninginbraken. Bij het gebruik van de technologie zullen politiemensen geen parameters mogen gebruiken die ze bij normaal politiewerk nu ook niet mogen gebruiken, zoals iemands huidskleur.
Meer algemeen zou predictive policing een onderdeel kunnen worden van iPolice, het nieuwe computersysteem van de politie dat alle data in de cloud samenbrengt en vanaf 2020 operationeel moet worden. Er wordt in ons land echter momenteel ook al software ingezet om bijvoorbeeld terrorismedreigingen te voorspellen.
Amsterdam
In Nederland staat het systeem van predictive policing al veel verder. De Amsterdamse regio is bijvoorbeeld in vakjes van 125 op 125 meter onderverdeeld. Via algoritmes kan de politie daarbij voorspellen waar en wanneer het risico op inbraken, overvallen en straatroven het hoogst is. Dat gebeurt op basis van kennis over waar bekende verdachten zich bevinden, demografische data en historische data over eerdere criminele feiten.
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemt bij monde van zijn woordvoerder de technologie ‘zeer interessant’ en meent dat het schuldig verzuim zou zijn als de technologie niet gebruikt wordt om bijvoorbeeld pedofielen of terroristen te ontmaskeren. Hij waarschuwt wel dat alle gebruik ervan moet gebeuren met de respect voor de fundamentele rechtstaat.