Het is onderzoekers gelukt om lichtreceptoren in een matrix te printen in een halve bolvorm door gebruik te maken van een 3D-printer die meerdere materialen tegelijk kan printen, ook wel bekend als een multimateriaal-3D-printer.
De onderzoekers van de University of Minnesota wisten met behulp van een halve glazen bol aan te tonen dat ze elektronica aan de binnenzijde van een gekromd materiaal konden printen. Om de elektronica te printen, gebruikten ze een zelfgebouwde 3D-printer
In totaal kostte de printactie een uur. De eerste laag die de printer aanbracht aan de binnenzijde van de halve bol, was een laag geleidend materiaal met zilver als geleider. Daarna volgde een halfgeleidend polymeer om de fotodiodes te printen dat bestaat uit vijf lagen: de geleidende laag met zilver geprint op ‘pet’-film, een anode, een film die zichtbaar licht omzet in energie, een isolatielaag van siliconen en vervolgens de kathode bovenop. De geprinte fotodiodes weten volgens de onderzoekers 25 procent van het licht om te zetten in elektrische signalen.
De nu geprinte binnenzijde van het ‘oog’ had ook nog met de hand aangebracht kunnen worden, maar het is een start in het printen van halfgeleiders en het onderzoek naar hoe deze zo efficiënt mogelijk te laten zijn. Een ander voordeel van het proces is dat het blijkt dat het nu al goed mogelijk is om te printen op een niet-rechte ondergrond.
De groep experimenteert al enkele jaren met het printen van fotodiodes en halfgeleiders en weet zo keer op keer aan te tonen dat halfgeleiders printen een steeds haalbaardere optie wordt. In eerste instantie werkten ze op een vlakke ondergrond, daarna op flexibele polymeren en nu dus op een gebogen oppervlak.