KZA uit Baarn start in september voor de veertiende keer met zijn masterclass tot agile softwaretesters. Zes afgestudeerde young professionals worden opgeleid op het gebied van softwarekwaliteit, testmethodieken, agile werken, automatisering en DevOps. Na vier weken gaan zij met diverse certificaten op zak aan de slag bij opdrachtgevers van de KZA, waaronder banken, verzekeraars en de overheid, maar ook softwarebedrijven en ziekenhuizen.
Dat de ict-sector met wervingsproblemen kampt, is bekend. Zo blijkt uit een recent onderzoek van het UWV (pdf) dat 70 procent van de ict-vacatures moeilijk vervulbaar is. De uitkeringsinstantie vroeg welke inspanningen zijn gepleegd om toch de juiste ict’ers aan te trekken. 20 procent kiest ervoor om iemand aan te nemen en die intern op te leiden, iets wat KZA al zo’n zeven jaar doet in de vorm van masterclasses.
Die organisatie uit Baarn test software en informatiesystemen, voert kwaliteitscontroles uit en levert diensten op het gebied van agile en security. Twee keer per jaar (april en september) biedt het maximaal zes jonge professionals een interne opleiding tot softwaretesters. Dat doet het in samenwerking met externe trainers. Computable spreekt Mark Bottelier, algemeen directeur van KZA, over de interne opleiding.
Waarom zijn jullie gestart met deze opleiding?
De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Dat gebeurt in alle richtingen, maar vooral in de ict-branche. Young professionals brengen enthousiasme en nieuwe ideeën, zijn leergierig en houden ons scherp met hun frisse blik op zaken. Daarom vinden we deze startende professionals een welkome aanvulling op onze medewerkerspopulatie. Om dit talent aan te trekken, organiseren we sinds 2011 jaarlijks twee masterclasses. Per editie worden maximaal zes deelnemers toegelaten, zodat we hen de juiste aandacht, feedback en opleiding kunnen geven.
Wat leren de deelnemers?
Deelnemers starten met onderwerpen als: Wat is softwarekwaliteit? Wat is agile? Waarom is softwaretesten belangrijk? Waar maak je gebruik van om software te testen? Daarna leren ze over het software ontwikkelproces, de agile-principes en testautomatisering. Daarnaast worden ze opgeleid op het gebied van cybersecurity, SQL en (big) data. Ook soft-skills komen aan bod, bijvoorbeeld hoe je succesvol kunt zijn bij klanten.
De deelnemers leggen diverse examens af en beschikken na vier weken over meerdere certificeringen, zoals de test management approach (TMap Next), Professional Scrum Master (PSM) en ISTQB (International Software Testing Qualifications Board).
Wie verzorgt de (praktijk)lessen?
De masterclass wordt voornamelijk door KZA-medewerkers en externe trainers op het kantoor in Baarn gegeven. Daarnaast faciliteren onze klanten ook in een deel van de training. Zij organiseren bijvoorbeeld rollenspellen voor het voeren van een intaketraining. Omdat we ook zowel regionaal als landelijk maatschappelijk een steentje willen bijdragen wordt de opleiding afgesloten met een middag vrijwilligerswerk bij de maatschappelijke organisatie Sherpa in Hilversum.
Wat voor young professionals zoekt KZA?
We zoeken naar onlangs afgestudeerden met een hbo- of wo-diploma, vijf of zes per editie. Dit hoeft niet in een ict-richting te zijn, aangezien we hen daarin gaan opleiden. Belangrijker is het leervermogen en de communicatieve vaardigheden. We kijken vooral naar onderscheidend vermogen op wat wij ‘Business Attitude’ noemen. Daarmee bedoelen we proactief zijn, een goed verhaal over de bühne kunnen brengen, lef tonen, positief kritisch durven zijn, enthousiasme, ondernemend zijn om zo bij onze opdrachtgevers daadwerkelijk impact te hebben en toegevoegde waarde te kunnen bieden.
Om tot de masterclass toegelaten te worden doen deelnemers tijdens de sollicitatieprocedure een analytische test en spreken zij met het management en andere KZA-professionals.
Wat levert het de deelnemers op?
De young professionals treden bij de start van de masterclass bij ons in dienst. Na afronding van het lesprogramma gaan zij werken voor onze opdrachtgevers. Denk hierbij aan banken, verzekeraars, telecombedrijven, overheid, softwarebedrijven, ziekenhuizen, bouwbedrijven en vervoersbedrijven.
De kersverse KZA’ers worden tijdens de opdracht begeleid door hun business unit manager. Ook wordt gekeken naar hun ontwikkeling door middel van het zogeheten K(eep) E(ducating) Y(ourself)–traject. Zo worden de starters nog getraind in soft skills, maar er wordt ook gekeken of de deelnemers het naar zijn zin heeft in zijn opdracht en bij KZA en wat er (minder) goed gaat. Dit moet hen helpen om de touwtjes van hun eigen ontwikkeling in de handen te nemen.