Sensoren om waterstanden- en kwaliteit geautomatiseerd te bekijken, slimme algoritmes die waterstanden voorspellen en het op innovatieve wijze zuiveren van afvalwater. Een greep uit het digitale transformatieprogramma NL Digibeter van de waterschappen, die donderdag 29 augustus werden gepresenteerd aan staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ook maakte Knops tijdens zijn werkbezoek kennis met de visie op de dienstverlening van de waterschappen in de informatiesamenleving. Deze worden verwoord in het Digikompas, dat zich richt op het vraagstuk: wat geeft richting aan de digitale ontwikkelingen bij de waterschappen, welke hoofdsporen zijn de overheden overeen gekomen op weg naar de informatiesamenleving en hoe beïnvloeden deze het waterschapswerk?
‘De waterschappen zien digitalisering als kans om hun taken beter, klantgerichter en efficiënter uit te kunnen voeren. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier liet bijvoorbeeld zien hoe zij een iDeal-betaalfunctie in MijnOverheid.nl hebben gerealiseerd. Iinwoners kunnen daarmee eenvoudig hun belastingaanslag inzien en betalen’, vertelt Toine Poppelaars, bestuurslid van de Unie van Waterschappen.
Slimme algoritmes
Door algoritme-gedreven technologieën als big data en internet of things (IoT) worden door de waterschappen – onder meer verantwoordelijk voor het beheer van waterkeringen, het regionaal watersysteem en het zuiveren van afvalwater – omarmd. Veel van de objecten zijn naar eigen zeggen computers, waardoor via internet allerlei zaken gemonitord en geregeld kunnen worden. Maar ook kan er met behulp van slimme algoritmes beter worden ingespeeld op bepaalde weersomstandigheden, zoals regen of extreme droogte waar Nederland de afgelopen maanden mee kampte.
Als afsluiting bracht Knops een bezoek aan het Trappistenklooster in Tilburg, waar broeders van het klooster in samenwerking met waterschap De Dommel afvalwater, onder meer afkomstig uit de bierbrouwerij, op innovatieve wijze zuiveren.