De vraag naar applicatieontwikkeling is historisch hoog. Uit het onderzoeksrapport The State of Application Development 2018, uitgevoerd in maart onder meer dan 3500 it-professionals en in meer dan 116 landen, blijkt dat ontwikkelaars over de hele wereld ambitieuze plannen hebben om meer applicaties dan ooit te leveren.
Zo geeft 42 procent van de it-professionals aan tien of meer applicaties te ontwikkelen in 2018, 21 procent wil 25 of meer applicaties leveren en één op de tien geeft aan zelfs honderd of meer applicaties op de planning te hebben. In de huidige digitale wereld is het vermogen om digitale innovatiekansen te zien én te grijpen dan ook cruciaal. Het rapport wijst uit dat low-code een belangrijke rol speelt bij het snel ontwikkelen van applicaties. Waar low-code voorheen weggelegd bleek voor innovators en early adopters, stelt het rapport dat de methode voor softwareontwikkeling een mainstream status aan het verkrijgen is en dat deze technologie voornamelijk wordt ingezet om digitale innovatie en transformatie te versnellen.
Low-code is dus een belangrijk middel om de digitale transformatie van organisaties aan te drijven, maar wat kun je er precies mee ontwikkelen? In deze blog komen drie voorbeelden aan bod waar low-code een uitweg bood.
Bouw flexibel hr-systeem
Low-code geeft ontwikkelaars de mogelijkheid een visueel model te ontwerpen van de businesslogica, integraties en de user interface van een applicatie. Niet alleen de snelheid van applicatieontwikkeling neemt hierdoor toe, ook de wendbaarheid van een applicatie groeit. In het geval van organisaties met uiteenlopende behoeften is flexibiliteit van een applicatie zeer gewenst.
Dit gold ook voor de Transnational Diversified Group (TDG), een industrieel conglomeraat, dat met meer dan 35 bedrijven en vierduizend werknemers het beheer van de hr-activiteiten grondig moest herzien. Zo bevatte het bestaande hr-systeem geen geïntegreerde salarisinformatie, waardoor wijzigingen in werkuren, ziektedagen, vakanties of andere aanpassingen handmatig ingevoerd moesten worden. Iedere dag dat het oude systeem gebruikt werd, liepen de kosten op. Door low-code in te zetten heeft TDG niet alleen tijd bespaard en de productie verhoogd, ook het papier- en inktverbruik daalde met 90 procent omdat het nieuwe systeem gebruikers in staat stelt allerlei salaris- en productiviteitsinformatie online te bekijken.
Oude banksystemen nieuw leven inblazen
Een belangrijke functie van low-code applicatieontwikkeling is het mogelijk maken van een nauwe samenwerking tussen belanghebbenden, zoals de IT-afdeling en de business. Op deze manier kan een organisatie doorlopend nieuwe functionaliteiten uitrollen en sneller inspelen op mogelijkheden dan concurrenten.
Crédit Agricole Consumer Finance Nederland (CA CF NL) is een financieel bedrijf dat zijn verouderde banksysteem moest vernieuwen om de digitale transformatie aan te drijven en de concurrentie voor te blijven. De snelle interactie, gefaciliteerd door de inzet van low-code, tussen zowel ontwikkelaars als testers en gebruikers maakte snelle aanpassingen en levering van applicaties mogelijk. Het bedrijf verving onder andere interfaces en modules die verankerd zaten in het gedateerde systeem en creëerde binnen zes weken een volledig functionerende applicatie die klanten de mogelijkheid geeft verschillende financiële aanbiedingen te vergelijken.
Gestroomlijnde digitale bankervaring
Snellere applicatieontwikkeling tegen lagere kosten biedt organisaties de mogelijkheid beter in te spelen op de wensen van klanten. Dit geldt ook voor Garantibank, die als eerste bank in Nederland toestemming van De Nederlandsche Bank heeft gekregen om zijn bancaire kern-processen naar de cloud te verplaatsen. Met de migratie naar de cloud biedt Garantibank zijn klanten meer selfservice mogelijkheden voor het aanvragen van kredieten, het uitvoeren van allerlei bancaire transacties en het beheren van data die zij met de bank delen.
Op deze manier loont het al gauw om een applicatie te bouwen. Garantibank heeft low-code ingezet als hét ‘system of engagement’ voor het modelleren en bouwen van applicaties voor het digitaliseren van end-to-end processen voor bedrijfskredieten, klant life-cycle management, treasury order management en betalingen. Met deze transformatie verzorgt de bank digitale klantinteractie vanaf het eerste contact met klanten tot aan de contractuitvoering.
Waardevol fundament
Bovenstaande voorbeelden geven een kijkje in de wondere wereld van low-code, maar deze beslaan slechts een klein deel van de mogelijkheden die het biedt. Low-code ontplooit zich steeds meer tot een waardevol fundament van projecten voor digitale transformatie. Meer en meer organisaties zien namelijk in dat low-code dé manier is om it-uitdagingen aan te gaan. Het einde van low-code-ontwikkeling is dus nog lang niet in zicht. Doe er uw voordeel mee.