Het is een populair tijdverdrijf aan het worden: buzzwoord- of bullshitbingo roepen op Twitter of iets dergelijks. Het is veel interessanter om het in het echt te doen. De tweede helft van het jaar is weer begonnen en zo kunnen we ons binnenkort weer op vele conferenties verbazen over holle frasen. Wat vindt u van de cloud?
Het is natuurlijk lastig om het constant te hebben over elk onderdeel dat in verbinding staat met andere onderdelen van een netwerk. Het woord ‘cloud’ maakt dat makkelijker. Maar inmiddels zit het gemiddelde cloud-gerelateerde praatje wel erg vol met loze kreten. Is het misschien iets té makkelijk?
Daarom is het wellicht een leuk idee om bij de volgende conferentie gebruik te maken van bingokaarten met woorden als: cloud computing, private, servers, agile, point based solution, security, outages, data mining, mobile device, tco, roi, san PaaS, silo, IaaS, analytics, scalabitity en In The Cloud.
Verdeel de woorden over de bingokaarten zodat niet iedereen dezelfde woorden heeft en verdeel ze onder werknemers die allemaal tegelijk bij een praatje aanwezig zijn, dan kunt u vanzelf zien wie als eerste bingo! heeft.
Goed idee voor wat extra team building? Of ziet u nut voor het gebruik van dit jargon?
Wat mij vanaf het begin mateloos irriteert is dat men cloud aanprijst en verkoopt als iets ‘hemels’, maar wanneer je gericht vragen stelt, krijg je daar nietszeggende reacties op terug. Een zeer kleine bloemlezing.
Vraag: U gaan migreren naar de cloud, mooi. Is er in uw migratieplan ook een rollback scenario?
Antwoord: Waarom zou u dat willen?
Reden dit te vragen is dat het heel goed mogelijk is dat er aan het eind van de contractduur een andere oplossing zou kunnen worden gekozen waarna datamigratie dan natuurlijk gewoon als plan klaar moet liggen.
Vraag: Maakt u ook gebruik van colocaties waar mijn data worden gestald? Zo ja, waar bevinden die co-locaties zich?
Antwoord: Uw data zijn zeer veilig bij ons en onze co-locaties. u hoeft zich geen zorgen te maken, alles is goed afgeschermd.
Vraag: Dat is mooi, maar hoe zit dat met GEC (Generic Embargoed Countries) landen?
Antwoord: Nee ook daar hebben wij uitgebreid aandacht voor…?!?
Vraag: Wanneer u falliet gaat, wat is dan de garantie dat ik gewoon en onverkort bij mijn data kan komen?
Antwoord: Wij gaan niet failliet, wij zijn een bijzonder gezonde onderneming. Wat een vraag zeg….
Reden van deze vraag omdat een cloudleverancier die failliet ging, waarvan de aangestelde curator meteen alle contracten met datakabelleveranciers op zei waardoor alle klanten niet meer bij hun data konden. Zij moesten gerechtelijk gaan bewijzen dat hun data in het datacenter van de cloud leverancier stonden en fysiek waar.
Cloud is niets meer dan data, hardware en software uit handen geven aan een leverancier. Die leverancier heeft tal van ‘online’ diensten in de aanbieding, die van oudsher gewoon lokaal in enkele personen aanwezig was wanneer de data en servers nog bij de organisatie inpandig zou zijn geweest. Veel ondernemers kwamen er later achter dat al die ‘kleine’ rekeningen, opgeteld duurder is gebleken dan gewoon de diensten intern te houden.
Ook speelt de wetmatigheid,’hoe meer componenten, hoe groter de kans dat er iets mis kan gaan…’ een grote rol speelt. Het gaat natuurlijk niet alleen om de bereikbaarheid van programma’s en data, maar ook het gegeven dat de cloud host zelf ook onderliggende contracten heeft afgesloten met derden partijen. Die hoeft u dat niet te melden maar wanneer een kabelaar het af laat weten, heeft ook u meteen een probleem.
Zo zij er zeker nog wel een aantal gewoon standaard zaken zoals het realiseren van dagelijkse back-ups, die in eigen beheer gewoon onderdeel van de werkzaamheden zouden zijn, bij een cloudleverancier gewoon een aparte te betalen dienst is.
Digitaal Automatiseren is bedoeld rekeningen te verminderen en rendenment aantoonbaar en voorspelbaar te verhogen, de praktijk wijst erg vaak pijnlijk duurder uit.