Snel veranderende ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en internet of things zorgen ervoor dat vraag en aanbod wat betreft kennis en ervaring in de ict niet goed op elkaar aansluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) over moeilijk vervulbare vacatures.
Volgens het uitvoeringsinstituut is zeker 70 procent van de ict-vacatures moeilijk in te vullen. Veelal wordt dat veroorzaakt door onvoldoende vakkennis bij doorgaans mbo-geschoolde sollicitanten, die zich relatief vaak aanbieden, ook voor langdurig openstaande hbo-functies.
Het UWV adviseert bedrijven dan ook te zoeken naar meer creatieve oplossingen om het probleem van het personeelstekort voor it-functies te lijf te gaan. Zo zouden ze nóg intensiever kunnen werven, functie-eisen kunnen aanpakken door bijvoorbeeld soepeler om te gaan met het opleidingsniveau en werkervaring, en arbeidsvoorwaarden nog aantrekkelijker maken. Ook zouden ze nog niet fulltime werkend personeel kunnen vragen of ze eventueel hun contracturen willen verruimen. Daarnaast zouden werkgevers kunnen werven onder andere doelgroepen dan ze doorgaans gewend zijn.
Andere onderzoek
Hoewel steeds meer jongeren inmiddels kiezen voor een hbo-studie informatica, verwacht bijvoorbeeld het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat het tekort aan hoogopgeleide ict’ers zeker nog tot 2022 aanhoudt. Een bijkomend probleem is dat veel hbo-instellingen en universiteiten kampen met een tekort aan ict-docenten, gezien er de afgelopen jaren onder meer een verschuiving heeft plaatsgevonden van docentenberoepen, natuurwetenschappers en materiaalkundigen naar ict-gerelateerde beroepsgroepen, zoals systeemanalisten en informatici.
Ik mis in het advies de optie om (al dan niet in een gezamenlijke inspanning) met het bedrijfsleven het opleidingsniveau op te krikken…
@Rigo hier ben ik zeker mee eens. In plaats van nieuwe medewerkers aantrekken kan je de werknemers die je al in huis hebt ook een nieuwe taal of methode laten leren in plaats van ontslaan en jonge (goedkope) mensen aantrekken (Ordina)?
Of iemand aannemen die niet 100% matched maar de afwezige 10% erbij laten leren.
En als het loon of secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn zal men eerder geneigd zijn de opleiding te kiezen.
Ik merk nog een weinig ‘water bij de wijn’ van werkgevers. Men staart blind op mbo/hbo/universitair.
Trek eens die 50+ er uit de stapel die de job ruimschoots aankan maar even niet die nieuwe certificaten heeft.
Een ict-servicedeskmedewerker met universiteitsniveau ga je niet krijgen maar een mbo-er daarintegen krijgt het vak op school, waarom toch zo hoog in de boom graaien?
En betaal eens een normaal salaris i.p.v. 2200 bruto. De meeste ervaren krachten hebben al meer dan 2000 netto in vele gevallen.
Een veelgehoorde: ‘mijn opdrachtgever wil dit of dat niveau en deze eisen’. Waarom komt men toch vaak tot verkeerde keuze’s?
Laat zij die er verstand van hebben die eisenlijstje maken, niet een hrm-er die niet weet wat de ict-wereld inhoudt.
Soepeler omgaan met het opleidingsniveau en werkervaring? In ons bedrijf zijn alle software-ontwikkelaars HBO+ of universitair geschoold. Kansloos om daar MBO-ers tussen te zetten. Wat wij doen is veel tijd en geld steken in opleiding, training, kennisdelen (internationaal) en continu leren om constant bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Dan kun je normale salarissen betalen want het is fun om in zo’n omgeving te werken. Verder hebben we een slimme mix van ervaren rotten (als het moet schrijven ze nog Fortran…) en jonge honden.