In een wereld die steeds digitaler wordt, zijn data de levensader van de onderneming geworden. Het is van essentieel belang voor het welzijn, de ontwikkeling en de toekomst van iedere organisatie.
De hoeveelheid data blijft exponentieel groeien: IDC voorspelt het wereldwijde dataniveau 180 zetabytes zal bereiken tegen 2025.Het is niet verwonderlijk dat deze groei samenvalt met een toename van opslagbehoeften met meer dan 40% per jaar, volgens The Enterprise Strategy Group.
‘Opslag’ in dit cloudtijdperk?
Jarenlang was er een gebrek aan innovatie op het gebied van back-up, opslag en beheer van gegevens. Met de snelle invoering van virtualisatie en de enorme toename van big data, stonden bedrijven met hun verouderde systemen voor uitdagingen als het ging om het openen, terughalen en herstellen van al hun gegevens. De traditionele definitie van ‘opslag’ beantwoordde niet meer aan de behoeften van de hedendaagse ondernemingen. Maar toen zag de cloud het levenslicht… Een wereld aan mogelijkheden opende zich!
De cloud heeft ‘opslag’ geherdefinieerd, ver voorbij de verouderde mogelijkheden van een onhandige digitale versie van de archiefkast. Het heeft organisaties in staat gesteld het beheer van gegevensback-up en -herstel te vereenvoudigen.
Gegevensbeheer in de cloud heeft de back-up-, opslag- en herstelmarkt omgevormd tot een waardecreërende functie. Alle gegevens worden veilig beheerd en georkestreerd in zowel private als publieke clouds, terwijl ze een reeks functies bieden, waaronder back-up, archivering, compliance, zoeken, analyse en kopie-gegevensbeheer in een enkel, schaalbaar platform dat overal beschikbaar is.
Kortom, ‘opslag’ is niet meer alleen opslag. Legacy-systemen waren vergelijkbaar met een kluis, met daarin alles van waarde beveiligd en opgesloten, nu heeft alles in de kluis een productief doel en wordt het op een andere locatie gekopieerd, waardoor het onmiddellijk toegankelijk en herstelbaar is mocht de kluis worden gekraakt door bijvoorbeeld ransomware.
De rol van databeheer
Omdat de hoeveelheid data fenomenaal snel groeit, wordt het meer dan ooit aangevallen. Op ieder moment kan de toegang tot gegevens worden gecompromitteerd door zaken als systeemstoringen, stroomuitval of – erger nog – cybercriminaliteit zoals ransomware.
Tegenwoordig is de dreiging van ransomware moeilijk te vermijden. De groei kan worden toegeschreven aan het steeds toenemende volume aan waardevolle gegevens die digitaal worden opgeslagen. De lijst met slachtoffers van ransomware wordt langer en langer en bedrijven in elke sector worden getroffen door wat snel een epidemie aan het worden is. De WannaCry-cyberaanval op de NHS eerder dit jaar heeft aangetoond dat de criminelen achter ransomware geen onderscheid maken – iedereen is een potentieel doelwit en het is een kwestie van ‘wanneer’ in plaats van ‘als’.
Gezien het huidige landschap van cybercriminaliteit en de exponentiële toename van datalekken, is het niet langer voldoende om simpelweg te werken aan het voorkomen van de onvermijdelijke aanvallen. Bedrijven moeten de criminelen een stap voor blijven, met gevalideerde systemen die snel en eenvoudig kunnen worden hersteld. Alleen zo kunt u voorkomen dat u losgeld moet betalen en kunt u in recordtijd naar de gewone gang van zaken terugkeren.
Back-up is niet meer alleen een verzekeringspolis, het is van cruciaal belang. Een effectieve oplossing kan het verschil betekenen tussen ransomware als een kostbare, tijdrovende ramp voor uw bedrijf, of een klein ongemak.
Hoewel geen enkele combinatie van beveiligingsmaatregelen volledig beschermd tegen een ransomware-aanval, kunnen bedrijven het probleem het hoofd bieden met een aanpak die beveiliging en gegevensbescherming integreert. Naast het aanvallers zo moeilijk mogelijk maken, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze toegang blijven houden tot hun gegevens als een aanval succesvol is.
Multicloudomgevingen
In de afgelopen tien jaar is de cloud duidelijk toonaangevend geworden als het gaat om het opslaan en beheren van gegevens. En nu beginnen bedrijven de potentiële voordelen te zien van het gebruik van verschillende clouds voor verschillende doeleinden, of het toepassen van een multicloudbenadering. Tegenwoordig gebruiken bedrijven zelfs verschillende clouds voor verschillende doeleinden, of het nu openbaar, privé of een combinatie van beide is.
Door publieke en private clouds te combineren in hun bedrijfsstrategie, zijn organisaties flexibel en schaalbaar. Het hebben van meer dan één cloudprovider kan de implementatietijden verkorten en de kosteneffectiviteit verhogen. Maar om ten volle te kunnen profiteren van deze hybride omgeving, hebben organisaties een oplossing voor cloudgegevensbeheer nodig die het verkeer van gegevens in alle cloudecosystemen ondersteunt en automatiseert.