Onder toenemende druk om te innoveren, concurreren fabrikanten op het pad naar digitale transformatie. Dit nieuwe tijdperk heeft de deur geopend naar technologieën als machine learning en cognitieve, kunstmatige intelligentie en biedt daarmee innovatie in elke schakel van de waardeketen, van onderzoek en ontwikkeling tot en met fabrieksactiviteiten. Met zoveel mogelijkheden voor groei en efficiëntie, is digitale transformatie noodzakelijk geworden voor diegenen die het niveau willen verschuiven van bevredigend naar zeer goed.
Voor fabrikanten is digitale transformatie echter geen gemakkelijke taak. Organisaties in de sector worden maar al te vaak verlamd door legacy-processen en een complex software-ecosysteem binnen hun bedrijf. Deze legacy-systemen zorgen ervoor dat it-teams moeite hebben om de balans te vinden tussen het stimuleren van innovatie en het behouden van de controle over bestaande structuren. Voor veel bedrijven is een deel van het probleem dat ze afhankelijk zijn van third-party software die niet speciaal voor hun behoeften is ontwikkeld, met slechts een paar intern op maat gemaakte applicaties.
Digitale rode draad weven
Fabrikanten hebben een kans om de winst- en winstmarges te vergroten door het gebruik van connected devices en gedigitaliseerde diensten. Om te slagen moeten ze een digitale rode draad weven door alle aspecten van het bedrijf. Dit betekent niet alleen het toepassen van nieuwe systemen, maar ook het omarmen van een fundamentele structurele verandering in de manier waarop het it-team samenwerkt met de bredere business.
Bijvoorbeeld door een visuele en meer intuïtieve benadering van applicatieontwikkeling in te voeren, kan een continuüm van ontwikkelaars hieraan bijdragen en effectiever samenwerken aan het applicatieontwikkelingsproces. Hierdoor kan het team dat betrokken is bij digitale projecten verder reiken dan puur it en zich uitbreiden tot in de bredere business zelf. Dergelijke samenwerkingsmogelijkheden kunnen al vroeg in het ontwikkelingsproces een dialoog op gang brengen tussen it en de bredere business, waardoor business gebruikers een actieve rol kunnen spelen gedurende de gehele levenscyclus van de applicatie, wat uiteindelijk zal leiden tot betere resultaten voor iedereen. Het gaat niet alleen om het gebruik van bepaalde technologieën, het gaat ook over het vernieuwen van de manier waarop zij zakendoen en het vormgeven van interne processen die de klantervaring kunnen verbeteren.
De bouwstenen van deze technologieën zijn nu direct beschikbaar – cloud-resources, web gebaseerde talen en krachtige, uiterst schaalbare databases – en bieden fabrikanten de mogelijkheden om zelf te bouwen wat ze nodig hebben. Nieuwe benaderingen voor ontwikkeling zoals low-code stellen fabrikanten in staat om gemakkelijker te experimenteren met technologieën zoals kunstmatige intelligentie (ai), waarbij snelheid wordt gecombineerd met de mogelijkheid om applicaties op te schalen en aan te passen wanneer dat nodig is. Low-code platforms koppelen business en it aan elkaar om in slechts enkele weken nieuwe ideeën op de markt te testen, te bouwen en te leveren en productinnovatie te versnellen.
Snel realiseren
Of het nu gaat om een business-vraag waarvoor een nieuwe applicatie is vereist of it waar een nieuw back-officesysteem of een nieuwe service wordt geïntegreerd bovenop de huidige systemen, low-code platforms maken snelle levering van bedrijfsapplicaties met visuele modellering mogelijk, waardoor de complexiteit van traditionele codering wordt geëlimineerd. Het zorgt voor meer efficiency, lagere kosten en snellere verbetering van de productkwaliteit.
Om dat in context te plaatsen: de agrarische coöperatie Avebe heeft de noodzaak onderkend om belangrijke strategische en tactische kloven in het contractbeheerproces te dichten. Om dit op te lossen gebruikte zij low-code ontwikkeling om snel een multi-device app te leveren die naadloos kon worden geïntegreerd met SAP. De eerste app, die in slechts dertig dagen is opgeleverd, heeft het contractbeheer gestructureerd en gestroomlijnd, waardoor verkopers eenvoudig interne contractbeheerfuncties kunnen afvinken, waaronder goedkeuringen, autorisaties en routering. Hierdoor was het bedrijf is staat jaarlijks enkele duizenden contracten efficiënt te verwerken.
Deur naar innovatie
Voor fabrikanten is het cruciaal om te accepteren dat de volledige voordelen van digitalisering van hun bedrijf alleen kunnen worden bereikt door het veranderen van het onderliggende weefsel van wat ze doen en de manier waarop het bedrijf werkt. Een echt transformatieproces vereist de ontwikkeling van op maat gemaakte technologieën – zoals software die is gebouwd voor een uniek zakelijk doel. Door het applicatie-ontwikkelproces open te stellen om eindgebruikers erbij te kunnen betrekken, kunnen fabrikanten voorgoed afstappen van niet-constructieve technologieën. Dit betekent het weghalen van off-the-rack software en vervangen door oplossingen die echt beantwoorden aan de bedrijfsbehoeften en meer strategische waarde toevoegen aan de business.
Industrie 4.0 komt eraan, maar om de kansen volledig te benutten moeten fabrikanten een frisse blik werpen op de huidige systemen en toepassingen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor het beoogde doel en in staat zijn om zowel vandaag als in de toekomst verandering mogelijk te maken. Om te slagen zijn wendbaarheid en snelheid van essentieel belang – en dat is waar fabrikanten zich echt kunnen onderscheiden van de concurrentie.