Iedereen die werkzaam is in de IT weet dat de sector een ingrijpende transformatie doormaakt. De meeste discussies gaan echter voorbij aan de dynamiek die hieraan ten grondslag ligt. Bedrijven hebben overduidelijk behoefte aan flexibelere manieren om zaken te doen. Deze flexibiliteit is een belangrijke aanjager van de vraag naar cloud- en multi-cloudomgevingen. Tegelijkertijd vragen moderne applicaties ook om een passende infrastructuur.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat deze twee behoeften niets met elkaar van doen hebben, maar in werkelijkheid dwingt het -afdelingen om twee koersen tegelijk te varen.
Als IT-afdelingen nu niet ingrijpen zullen bedrijven die deze twee koersen varen te maken krijgen met onverzoenbare architectonische verschillen. Dit is een ramp voor de overstap naar een multi-cloudomgeving. Toch kunnen de nieuwe mogelijkheden van de orchestration als kracht worden gezien. Want wat leveren die nieuwe mogelijkheden van orchestration bedrijven op?
Flexibiliteit en operationele diversiteit
Multi-cloud orchestratie kun je zien als een kracht die alles in evenwicht brengt. Bedrijven kunnen door flexibiliteit meer applicaties bieden aan eindgebruikers. En hoewel diversiteit sjeu aan het leven geeft, is dit de doodsteek voor operationele efficiëntie. Denk maar eens aan de meest gedegen it-omgevingen ter wereld. De eerste bedrijven die te binnen schieten zijn vast en zeker de cloud-giganten zoals Amazon, Google, Facebook en Netflix. Deze organisaties staan bekend om hun vermogen om enorme infrastructuren te beheren.
Maar waarom lopen deze bedrijven nu precies voorop qua operationeel beheer? Het is natuurlijk verleidelijk om het op technologische knowhow te gooien, maar het belangrijkste verschil tussen deze en andere bedrijven is fundamenteler. De cloud-giganten stellen het operationele beheer centraal bij het bepalen van de architectonische vereisten. Dat betekent dat ze opzettelijk de diversiteit uit hun infrastructuur elimineren. Elke server, elke switch en elke opslagvoorziening ziet er precies hetzelfde uit. Daarmee kunnen deze bedrijven standaardiseren op een verzameling van tools en processen voor het beheer van de infrastructuur. De homogeniteit zorgt ervoor dat de optimalisatie niet binnen de infrastructuur plaatsvindt, maar als het ware daar bovenop. Kort gezegd staat flexibiliteit bij deze bedrijven voorop.
Vergelijk dit nu eens met de gang van zaken bij het willekeurig ander bedrijf. Het is moeilijk om je een onderneming voor te stellen waar geen sprake is van diverse legacy applicaties die draaien op apparatuur die langer dienstdoen dan de mensen die verantwoordelijk zijn voor hun beheer en onderhoud. De organische ontwikkeling van de infrastructuur in de loop van decennia resulteert in een uiterst heterogene omgeving. Deze diversiteit staat haaks op de belangrijkste doelstelling, – namelijk operationele efficiëntie.
Om een lang verhaal kort te maken: het is zaak voor bedrijven om stappen te zetten richting een meer uniforme it-omgeving.
Passende infrastructuur
Nu it een steeds voornamere rol is gaan spelen en applicaties een steeds geavanceerder karakter krijgen, hebben ondernemingen behoefte aan een infrastructuur die op hun specifieke bedrijfsprocessen aansluit. En omdat it-afdelingen deze specifieke behoeften moeten faciliteren, wordt het pad van operationele diversiteit verder in geslagen.
In het beste geval staan bedrijven met beide benen in twee verschillende werelden: de legacy infrastructuur die momenteel de bedrijfsvoering ondersteunt en de toekomstgerichte technologie die ondersteuning moet bieden voor de bedrijfsvoering van morgen. Hoe kunnen bedrijven nu het juiste evenwicht vinden als diversiteit ten koste gaat van de zakelijke flexibiliteit?
De sleutel tot succes is evenwicht te bieden voor aan de ene kant specifieke toepassingen en aan de andere kant een uniform operationeel it-kader en beleid. Er zal in de toekomst onvermijdelijk sprake zijn van workloads die zowel in publieke- als in private clouds worden gehost. Wat publieke clouds betreft zullen workloads worden ondergebracht in omgevingen bij verschillende cloud providers. Hoe kunnen bedrijven voordeel putten uit deze pools van it-bronnen zonder fragmentatie van de beheeractiviteiten?
Het antwoord is simpel: er moet een orchestratielaag aanwezig zijn die de verschillende omgevingen omspant. Deze laag moet als centraal brein dienen en de zakelijke bedoelingen (business drivers) in acties omzetten. Als de organisatie een applicatie beschikbaar wil stellen, moet de orchestratielaag beleidsregels en bijbehorende beveiligingsmaatrelen toepassen op de pool van resources.
De it-afdeling moet daarbij op platformonafhankelijke wijze aangeven wat de behoefte is. Een orchestratielaag moet dit vervolgens vertalen in de apparaat- en systeemspecifieke configuraties die nodig zijn om alles te laten functioneren. Daarmee zal de orchestratielaag uitgroeien tot het fulcrum voor automatisering; het steun- en draaipunt van de wip die gebruikerseisen en hoge beschikbaarheid en aan de andere kant regels en beleid in evenwicht houden.
Van A naar Beter
De moraal van het verhaal: bedrijven moeten hun it-beheer moderniseren. De overstap naar een multi-cloudomgeving vraagt om een aantal maatregelen. Bedrijven die de transformatie nemen moeten elke kans benutten (elke uitbreiding- en moderniseringsslag) om systemen, tools en processen te introduceren die hen beter gereed maken voor multi-cloudomgevingen.
Het betrekken van de operationele teams (beheer en Network Operations Center, NOC)) bij de discussie over de it-architectuur is een perfecte manier om daarmee van start te gaan omdat daar uiteindelijk de operationele kennis zit.