In vergelijking met andere Westerse landen hebben Nederlanders weinig cryptomunten, zoals de bitcoin, in hun bezit. Maar de Turken laten zich wat dat betreft niet onbetuigd. Ook heeft maar 55 procent gehoord van de term cryptocurrency.
Dat blijkt uit een onderzoek dat ING deze zomer uitbracht. Het baseert zich op een onderzoek bij zowat vijftienduizend respondenten uit vijftien landen in Europa, de Verenigde Staten en Australië.
Het rapport laat een dubbel beeld zien. Enerzijds is er het potentieel. Zo gelooft ruim een derde (35 procent) van de Europeanen dat cryptocurrencies het online betaalmiddel van de toekomst worden. ING haalt aan dat dit percentage de afgelopen jaren aan het stijgen is. Zo was dit in 2015 bijvoorbeeld nog 28 procent, een jaar later 32 procent en nu dus 35 procent.
Anderzijds is er nog wel wat onwetendheid. In Nederland heeft ruim de helft van de consumenten (55 procent) van de term crypocurrency gehoord. Daarmee scoren we onder het Europese gemiddelde van 66 procent. België zit overigens helemaal onderaan: slechts 38 procent van de Belgen heeft van crypocurrencies gehoord.
De bewustwording in Europa is opvallend genoeg gelijkmatig verdeeld over alle leeftijden.
Bezit van cryptomunten
Een kwart van de Europeanen zegt in de toekomst cryptocurrencies te willen bezitten. Een op de tien (9 procent) Europeanen geeft aan op dit moment cryptomunten te bezitten. In Nederland is dat 7 procent. In Turkije en Roemenië bezitten consumenten de meeste cryptomunten met respectievelijk 18 en 12 procent. In Luxemburg bezitten de minste inwoners een cryptocurrency: slechts 4 procent van de consumenten heeft zo’n munteenheid in zijn bezit.
Overigens werd het onderzoek afgerond voordat de grote problemen met de Turkse munt de kop opstaken. Mogelijk ligt het aandeel van de Turken met digitale munten in bezit vandaag nog hoger.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel respondenten zich bewust zijn van potentieel gevaar. Zo ziet 46 procent van de Europeanen de klassieke aandelen als minder risicovol dan digitale munten als bitcoin.
Als een land een instabiele munt heeft en niet goed zicht op een betere toekomst begrijp ik dat de inwoners in een ander betaalmiddel vluchten. Dat kan dollars, goud en tegenwoordig ook cryptocurrency zijn. De laatste is het makkelijkst want oncontroleerbaar en makkelijk mee te nemen want digitaal.
Doordat er niets geregeld is kan het wel zijn dat je alles kwijtraakt omdat er iets fout gaat.
Volkomen logisch dat Nederlanders daar minder behoefte aan hebben.
De banken zijn betrouwbaar met een bankgarantie van 100.000 euro en de kosten relatief laag ten opzichte van andere landen dus waarom zou je het avontuur aangaan?
De banken zijn betrouwbaar? Ik meen dat die banken in 2009 een hoop mensen in de ellende hebben gestort. Uiteraard zijn we dat inmiddels allemaal vergeten. Daarbij houden ze mensen ‘gevangen’ met schulden in deze wereld: bijna al het geld is inmiddels gecreëerd en daarmee gebaseerd op lucht: het wordt met niets ‘gedekt’, er is geen vangnet. Google op ‘stichting ons geld’, een Nederlands initiatief met bekende Nederlanders. Crypto heeft de potentie om de wereld een compleet nieuw eerlijk geldsysteem te geven. Dat is een avontuur! Dat dat nieuw, grillig, spannend en soms frustrerend kan zijn hoort erbij.
Wellicht lijkt goud een stabielere investering, maar ook die vertoont sterkte vergelijking met de bitcoinkoers. Ook dat is maar een ‘fictieve waarde’: houdt de nieuwe generatie niet meer van goud straks? Dan is het geen cent meer waard. Bitcoin stond precies 2 jaar geleden nog op 500 euro – wanneer je geïnvesteerd had en niet was uitgestapt op de laatste piek was je rendement nog altijd véle malen hoger dan goud (meer dan x10). Op korte termijn is de crypto-wereld fluctuerend, op lange termijn valt dat aardig mee.
Onbekend maakt onbemind. Het is slechts een kwestie van tijd. Ik hoorde in het begin van het mobiele tijdperk iedereen roepen “ik hoef geen mobiel hoor, niet nodig”. En kijk waar we vandaag staan. Hetzelfde geld voor internetshoppen.
@Daan: Welke mensen? De mensen die aandelen hadden van de banken? Of de bankrekeninghouders? De laatste hebben namelijk niet iets verloren door de bankgarantie. Zelfs IJsland heeft alles terugbetaald. Ik weet wel dat er al een hoop mensen hun cryptovaluta zijn kwijtgeraakt wegens hacks of stomweg het verliezen van het nummer omdat die op hun inmiddels gecrashde harddisk stond.
Mijjn creditcard word door de bank actief gecontroleerd, dat heeft mij al meer dan 1000 euro aan frauduleuze transacties door derden bespaard. Daar betaal ik graag wat geld voor.
Als je bij de beginjaren van Apple had geïnvesteerd was je nu miljardair geweest dat soort redenering is altijd succesvol achteraf maar niet valide. Als ik op 1 januari 2018 10.000 euro in bitcoins had gestoken zou het nu 3500 waard zijn.
Ik bedoel cryptovaluta dan ook niet als belegging. Dat beschouw ik nog steeds meer als gokken want er zit geen waarde achter in de vorm van een bedrijf met omzet, maar als serieus betaal middel. Heel vervelend als ik mijn salaris in bitcoins overgemaakt krijg en het de dag erna 10% minder waard is.
Volgens mij is cryptovaluta ook op gebakken lucht gebaseerd maar dan zonder gerenommeerde organisatie er achter. Dat kan zowel als voordeel als als nadeel worden gezien.
Ik gebruik ook mijn mobiel en die had ik in 1994 inderdaad niet maar heb niet het gevoel dat ik daar nu een achterstand in heb.
De populaire Nokia fabrikant waar iedereen toen misschien geld in had gestoken blijkt achteraf niet de winnaar te zijn. Dit zou met bitcoin precies hetzelfde kunnen omdat bitcoin op een aantal praktische zaken faalt. Zoals het aantal mogelijke transacties per minuut en de energie die het kost.
Heel goed mogelijk dat we over een paar jaar met cryptocurrency betalen maar dat is geen reden om daar nu iets mee te doen.
Corne Smesing ik begrijp jouw gedachtegang maar helaas werken deze dingen zo niet… En je hoeft dat corrupte overheid hacks er niet bij te halen want de grote jongens weten wie die cryptomunten steelt en vernietigt. Daarvoor hoef je niet 2x voor na te denken. En het klopt helemaal niet om nokia bij te halen want nokia was nog niet klaar voor concurerende mobiele branche. En daarvoor waren er ook andere merkEn. Het is alleen jammer dat je hier weer bewijst hoe weinig mensen in Nederland eigenlijk nog wakker zijn. Geven de grote macht landen de alle ruimte en helpen ze metvage voordelige Argumenten die hen alleen groter maaktl.misschien was crypto niet de beste vervanger maar de banken de hemel in prijzen? Dan ben je niet goed wijs en diep egoistisch.
@Robert: ik prijs én de banken niet de hemel in én ik begrijp niet wat hier egoïstisch aan is. Maar waarschijnlijk kan jij dat goed beargumenteren.
Mensen omarmen gemak en banken en bijvoorbeeld supermarkten maken online geld al heel eenvoudig. De kans dat cryptovaluta enige kans van slagen hebben onder de huidige omstandigheden is bijzonder klein. Er zijn maar weinig mensen die een probleem ervaren met betalen en weinig animo om voor cryptovaluta te kiezen als argument tegen overheid en banken.
Daarnaast zijn cryptovaluta maar zeer beperkt decentraal. Iedereen kan een node in de lucht brengen en niemand kan de bitcoin uitschakelen, maar om crypto valuta te verkrijgen gaan dit vaak al via centrale instanties en verhandelen veelal over centrale exchanges en worden koersen bepaald door grootbezitters en zijn er maar beperkt aantal core ontwikkelaars.
Cryptovaluta maken alleen kans als ze omarmt worden en dat zie ik domweg niet gebeuren.