Overheid 360°, het jaarlijkse congres over informatiemanagement binnen de overheid, zet de komende editie vol in op digitale transformatie. Op woensdag 10 oktober 2018 kunnen bezoekers op het congres in de Jaarbeurs in Utrecht achterhalen wat dit begrip nu precies inhoudt en waar de kansen en risico's voor overheden liggen. Aanmelden kan vanaf nu via de website overheid360.nl.
Tijdens het congres Overheid 360° is er volop aandacht voor nieuwe ontwikkelingen als data science, kunstmatige intelligentie, robots, internet of things en blockchaintechnologie. Maar ook voor organisatorische aspecten, zoals een nieuwe rol voor I&A-afdelingen, de beweging Samen Organiseren/Common Ground, privacy en de AVG en innovatief aanbesteden. Overkoepelend thema is digitale transformatie.
Overheid 360° wordt georganiseerd door Jaarbeurs in samenwerking met de gemeente Utrecht, Native Consulting, VNG Realisatie en Ynformed. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door marktpartijen. Hoofdmediapartner is ict-vakblad Computable. Voor medewerkers van publieke organisaties is deelname kosteloos. Registreren kan via deze link.
Solide ict nodig
‘Digitale transformatie gaat verder dan alleen het automatiseren van processen of het verzamelen van data’, stelt Paul Verdult, brandmanager bij Jaarbeurs. ‘Het omvat het samenspel tussen dienstverlening, bedrijfsvoering en slimme inzet van ict, binnen en tussen de verschillende domeinen. Het duidt een uitdagend nieuw tijdperk aan waarbij techniek en ict strategische factoren zijn bij het zoeken naar slimme én snelle oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken’.
Het gaat volgens Verdult om een andere manier denken en doen, ondersteund door solide ict. Pas als de basisinformatievoorziening op orde is, ontstaat er ruimte voor digitale transformatie, benadrukt hij. ‘Dan heeft het zin om naar innovatieve ict, zoals data science, kunstmatige intelligentie of blockchain te kijken en naar een andere vakinhoudelijke rol die I&A-afdelingen bij digitale transformatie kunnen spelen.’
Programma
Tijdens Overheid 360° zijn er talloze inspirerende en praktisch toepasbare presentaties, discussies en oplossingen, verdeeld over vier subthema’s: een datagedreven overheid, en een kansrijke overheid, een wendbare overheid en een veilige overheid.
– Datagedreven overheid
Overheidsinstanties hebben heel veel data tot hun beschikking. De kunst is die data te gebruiken en combineren voor het creëren van toegevoegde waarde voor de samenleving. Vooral het duiden van de data is vaak nog lastig. Een bestuurlijke visie op datagedreven werken is onmisbaar, de samenleving verwacht dat de overheid meegaat met de tijd.
Voorbeeld: Jeroen van Vught, hoofd Verkenning & Monitoring bij Provincie Zuid Holland, houdt een presentatie over het onderwerp: ‘Public Intelligence in de provincie Zuid Holland, naar een datagedreven provincie’.
– Kansrijke Overheid
Kansen zien en grijpen doe je vooral sámen. Er zijn tal van landelijke ideeën en ontwikkelingen waarin overheidsinstanties, publieke organisaties en de markt elkaar vinden op het gebied van innovatieve dienstverlening. Maar welke kennis en competenties zijn nodig om kansen ook daadwerkelijk te kunnen grijpen?
Voorbeeld: Paul Gelsing, cio Werkorganiatie Druten, gaat in zijn sessie in op de strategische positie van informatiemanagement in het algemeen en de positie van de chief information officer in het bijzonder.
– Veilige overheid
Privacy en informatieveiligheid verdienen topprioriteit in het publieke domein. De overheid is tenslotte dé drager van persoonsgegevens en haar ict-systemen zijn cruciaal voor het reilen en zeilen in de samenleving. En bescherming van gegevens leeft als geen ander onderwerp bij de burger. Maar nieuwe ontwikkelingen kunnen ook nieuwe vormen van privacyschending of risico’s op beveiligingslekken met zich meebrengen.
Voorbeeld: Hoe staat het eigenlijk met de AVG (GDPR), honderd dagen na de invoering van deze privacywetgeving? VNG Realisatie zet het tijdens het congres op een rijtje.
– Wendbare overheid
De burger verwacht een hoge mate van flexibiliteit van de overheid: snelle interactie, een persoonlijke behandeling, hoge pro-activiteit, snel kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Maar hoe sluit je als overheid hier op aan? Maandenlang dikke rapporten schrijven werkt niet meer, er moet ruimte zijn voor wendbaarheid. Gemeenten zullen hun ict-huishouding anders moeten inrichten.
Voorbeeld: Raymond Alexander, afdelingshoofd ICT gemeente Den Bosch, zet op Overheid 360° uiteen hoe het zit met Common Ground: de visie én beweging waarmee gemeenten samen met haar partners streven naar een radicale modernisering van de gemeentelijke informatievoorziening.
Meer voorbeelden van sessies per subthema zijn terug te vinden op de website www.overheid360.nl Verder belegt VNG Realisatie een aparte sessie over technologische ontwikkelingen in het kader van ‘Roadmap 2020, hoe zorg ik voor een goede agenda in mijn gemeente?’.