Nederlandse poolonderzoekers krijgen de beschikking over gratis satellietcommunicatie. Het Amsterdamse bedrijf Hiber heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Nederlands Polair Programma, uitgevoerd via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiber beweert dat zijn netwerk Hiberband een alternatief is voor de huidige dure satellietcommunicatiesystemen omdat het werkt met zeer kleine antennes en een laag stroomverbruik.
Hiber stelt zijn satellietcommunicatie Hiberband (‘low power global area network’) beschikbaar voor een periode van vijf jaar (2019-2024) aan poolonderzoekers met een aanstelling in Nederland. Het bedrijf heeft sinds zijn start ondersteuning gehad van de Nederlandse overheid en zegt nu graag iets terug te willen doen door op zijn beurt de Nederlandse poolgemeenschap te steunen. Daarbij biedt Hiber gratis satellietcommunicatie aan voor Nederlands wetenschappelijk onderzoek in de Noord- en Zuidpoolgebieden.
Datacommunicatie in het Arctisch en Antarctisch gebied is een kostbare aangelegenheid. Momenteel zijn er alleen Amerikaanse en Franse satellietsystemen beschikbaar voor data-overdracht in de poolgebieden. Hiber beweert een goedkoper alternatief aan te bieden middels Hiberband, een netwerk waarbij satellieten een baan rondom de Aarde volgen, parallel aan de zonnebaan, dat werkt met kleine antennes en een laag stroomverbruik. Daarmee zou het bedrijf in staat zijn een frequent bereik in de polaire gebieden te kunnen bieden, tegen lagere kosten.
Om toegang te krijgen tot Hiberband moeten de Nederlandse pool onderzoekers dan hun wetenschappelijke sensoren verbinden aan een gecertificeerd Hiberband-modem met antenne. De onderzoekers kunnen via net netwerk met grote frequentie data ontvangen vanuit zeer afgelegen gebieden gedurende het hele jaar. Op termijn zal de dataoverdracht zelfs op bijna continue basis kunnen plaatsvinden, stelt Hiber.
Hiber is een Amsterdamse startup die in 2016 is opgericht. Het bedrijf biedt zijn eigen satellietnetwerk wereldwijd aan voor internet-of-things (IoT)-connectiviteit tegen een naar eigen zeggen betaalbare prijs en een laag energieverbruik.