Ict-dienstverlener Ordina meldde op 2 augustus 2018 dat het in het eerste halfjaar van 2018 meer omzet boekte. De groei komt in Nederland vooral uit ict-diensten bij de overheid. Een groot verschil met het jaar 2015 toen de omzet uit diensten bij de overheid juist terugliep. Het bedrijf kondigde in dat jaar ook een reorganisatie aan.
In deze terugblik in onze serie Flashback, ter ere van het 50-jarige bestaan van Computable, keren we terug naar 2015. Een jaar waarin Ordina het zwaar heeft. Het bedrijf kondigt op 26 juli 2015 een besparingsprogramma aan dat structureel zes miljoen euro per jaar moet opleveren. Volgens de directie zijn de maatregelen nodig om het resultaat bij de Nederlandse activiteiten op peil te houden. De omzet in de overheidsmarkt staat onder druk. Er verdwijnen ook banen.
De dienstverlener is het jaar ervoor (2014) na onderzoek van actualiteitenprogramma Zembla in verband gebracht met grootschalige fraude binnen ict-projecten bij de overheid. Volgens ander onderzoek dat Ordina laat uitvoeren en begin 2015 wordt gepresenteerd is er geen sprake van grootschalige fraude, wel wordt interne fraude en ongepast gedrag geconstateerd.
In de ict-branche is dan al langer een discussie gaande over de integriteit rondom aanbestedingen en de rol van ict-bedrijven, maar volgens de branche klopt het beeld niet van een sector die doelbewust de overheid flest en zich verrijkt door valse afspraken. Doordat de twijfel bij de overheid is toegeslagen loopt Ordina in 2015 omzet mis.
Terug naar 2018
Drie jaar later hangt de vlag er voor Ordina heel anders bij. Het bedrijf haalt weer meer omzet uit overheidsklussen. De storm over integriteitskwesties rondom aanbestedingen is gaan liggen. Wel blijft de combinatie ict-projecten en overheid het nieuws bepalen. Grote ict-projecten lopen vaak financieel enorm uit de klauwen en projecten worden vroegtijdig gestaakt omdat niet de gewenste doelen worden bereikt.
In discussies over wie schuld heeft aan het mislopen van projecten wordt overigens steeds vaker naar de overheid zelf gewezen. Door gebrek aan duidelijke doelstellingen, slecht management en onvoldoende kennis trekken overheden eerder zelf aan de bel als projecten mis dreigen te lopen, waar eerder vaak de ict-partijen de schuld kregen. Overheden zijn steeds kritischer over wat ze zelf hebben foutgedaan in ingewikkelde ict-trajecten.
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) of vrijdag (Flashback Friday) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.