Digitaal transformeren is equivalent aan veranderen. Een digital factory helpt organisaties om verandering op gang te brengen. Door deze verandering wordt een transformatie in gang gezet waarmee een analoog verleden verandert in een moderne, klantgerichte onderneming met digitale drive. In deze blog help ik u met het ontwikkelen van een digital factory door middel van het step-framework (structuur, talent, ecosysteem en processen).
Succesvol digitaal transformeren vereist een duidelijke structuur. Bepaal daarom vooraf hoe groot de teams moeten zijn. Bepaal binnen deze teams de rollen en waarop de teamleden worden beoordeeld. Volg bijvoorbeeld de ‘twee-pizza teamregel’ van Jeff Bezos. Een team moet niet groter zijn dan het aantal mensen dat gevoed kan worden door twee pizza’s. Wat heeft dit te maken met digitale transformatie? Alles: het gaat niet om de grootte van het team, maar de diversiteit. Zorg dat u expertise in uw team hebt op alle gebieden: business, governance, ontwikkeling, architectuur, gebruikerservaring en operations. Combineer dit en ontwikkel een effectief team.
Talent
Zonder de juiste mensen is een project gedoemd te mislukken. Daarom is er grote vraag naar talent, in elke branche. Nu juist daar een tekort aan is, is het zaak om het aanwezige talent op de juiste manier in te zetten en optimaal te laten presteren. Zoals de twee-pizza regel ook benoemt, is het belangrijk om de expertise van een teamlid in te zetten op het juiste moment. Vanuit de business wordt de vraag van de klant vertaald naar een behoefte. Vervolgens gaan de ontwikkelaars hiermee aan de slag en bouwen ze een applicatie. De gebruikerservaring wordt gewaarborgd door de user experience-expert en de nazorg ligt in handen van operations. Een juiste rolverdeling is essentieel voor het proces.
Applicaties die worden ontwikkeld in de digital factory functioneren niet in een isolement. Ze moeten integreren met bestaande processen, databases, clouddiensten, DevOps-tools en bestaande systemen. In dit step-framework (structuur, talent, ecosysteem en processen) wordt rekening gehouden met de gevestigde systemen in een organisatie. Applicaties ontwikkeld met low-code zijn eenvoudig te integreren met het ecosysteem van organisaties en daarom uitermate geschikt om eenvoudig en agile digitaal te transformeren. Hoe meer successen u boekt met ontwikkelde applicaties, hoe sneller het ontwikkelen gaat en des te meer mensen betrokken raken. Met low-code-platformen behoudt u de uniformiteit en zorgt dat alles met elkaar verbonden is en blijft.
Processen
Bij gebrek aan begeleiding is geen enkel framework geschikt voor verandering. De processen om verandering en transformatie in goede banen te leiden moeten worden uitgestippeld. Denk daarom bij het inrichten van de digital factory aan vragen zoals: Hoe moeten de verschillende onderdelen van de organisatie met elkaar omgaan? Op welke manier past low-code bij een agile managementstijl? Hoe werken de business en it beter samen om te verzekeren dat de klant krijgt waar hij om vraagt?
Deze vier stappen vormen het juiste pad richting digitale transformatie. Begin klein, bouw een paar applicaties en pas ze toe binnen de organisatie. U zult zien dat ze eenvoudig in gebruik zijn en medewerkers nieuwsgierig maken naar wat er nog meer mogelijk is. Zo bouwt u langzaam maar zeker aan een digitale fabriek en zorgt u dat digitaliseren de kern van uw organisatie wordt. Houd bovenstaande elementen in de gaten en STEP up your game!
de ict is er niet eenvoudiger op geworden.
Ik zal een voorbeeld geven.
vroegaar moest alles simpelweg met een druk op de knop.
tegenwoordig moet alles low code, agile step framework digital factory getransformeerd ecosystem geintegreerd, door talented multiskilled devops pizza driven engineers.
wat nog hetzelfde gebleven is de pizza, die moet je ze nog steeds voeren. Maar daar kun je blijkbaar ook nog best op bezuinigen 🙂