De eerste helft van 2018 is er wereldwijd voor ruim 57 miljard dollar geïnvesteerd in fintechbedrijven. Dit is meer dan een verdubbeling van de 22 miljard dollar die de tweede helft van vorig jaar werd geinvesteerd, waardoor het totaal aan investeringen in 2017 uitkwam op 38 miljard dollar. De technologische vernieuwing in de financiële sector stijgt hiermee naar een recordhoogte. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een halfjaarlijks onderzoek van KPMG naar wereldwijde investeringen in fintech.
Ook het aantal transacties laat een stijgende lijn zien. Daar waar het de tweede helft van vorig jaar ging om 834 stuks, zijn er de eerste helft van dit jaar alleen al 875 investeringstransacties geweest in technische, innovatieve producten en diensten met als doel de kwaliteit, snelheid en gebruiksgemak van financiële dienstverlening te optimaliseren.
Actiever op de markt
Van de totale, wereldwijde investeringen van 57 miljard dollar is 26 miljard afkomstig uit Europese transacties. Een bijna verviervoudiging vergeleken met de ruim zeven miljard dollar de tweede helft van afgelopen jaar. ‘In Europa worden vooral grote ondernemingen actiever op de markt. Steeds meer banken maken geld vrij om in technologische vernieuwing te kunnen investeren. Zelfstandige challenger banken blijven het in Europa goed doen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland krijgen zij de ruimte van de regelgever om alternatieve businessmodellen te ontwikkelen en is de belangstelling om te investeren groot’, zegt Ank van Wylick, fintech-partner bij KPMG, die laat weten dat het Britse Revolut kon rekenen op twintig miljoen dollar en het Duitse N26 ruim 160 miljoen dollar wist op te halen.
Door de nieuwe Europese privacy wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben volgens Van Wylick de afgelopen zes maanden bij veel Europese- en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa gezorgd voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving, het zogenoemde regtech (regulatory technology). Belangstelling voor de opkomst van deze nieuwe technologieën neemt dan ook toe. Van het Britse CUBE, dat kunstmatige intelligentie inzet om geautomatiseerd aan wet- en regelgeving te voldoen tot het Ierse Gecko Governance, dat hiervoor een op de blockchain gebaseerde oplossing biedt.