De Britse chipbakker ARM neemt het Amerikaanse data analytics-bedrijf Treasure Data over. Het betaalt daar zo’n zeshonderd miljoen dollar voor, weet het persbureau Bloomberg. Treasure Data voorziet grote zakelijke klanten van een data management-platform
De overname wordt vooral gezien als een poging van ARM om een grotere rol te gaan spelen in het IoT-gebeuren. De producten van Treasure Data zijn immers vooral gespecialiseerd om met de grote hoeveelheden data om te gaan dat IoT-systemen produceren. Daarnaast levert het bedrijf ook applicaties voor bijvoorbeeld grote crm- en e-commerce-toepassingen. Naast de IoT-sector levert Treasure Data zijn waren ook aan onder meer de automotive branche en de retailindustrie.
ARM is vooral bekend van zijn chips die het ontwerpt voor smartphones, tablets en slimme horloges. In 2016 werd het bedrijf door het Japanse Softbank overgenomen voor meer dan 31 miljard dollar. Dat het het bedrijf menens is om in IoT door te breken, blijkt uit een overname in juni. Toen werd het Schotse Stream overgenomen, een bedrijf dat de communicatie tussen IoT-apparaten optimaliseert. ARM noemt de overname van Treasure Data ook expliciet ‘het laatste stukje in onze IoT-puzzel’.
Die puzzel heeft trouwens al een naam en wordt ARM Pelion gedoopt, een nieuw IoT-platform dat Arm wil gaan aanbieden en dat de technologie van Steam en Treasure Data combineert met het eigen ARM Mbed Cloud. De Britten bouwen zo hun eigen end-to-end-platform voor het internet der dingen. Het moet er voor zorgen dat bedrijven veilig en eenvoudig IoT-apparaten en de bijhorende data kunnen managen, ongeacht de schaal.
“De Britse chipbakker ARM neemt het Amerikaanse data analytics-bedrijf Treasure Data over” is niet correct.
ARM produceert zelf geen chips maar licenties.
https://www.bbc.co.uk/news/technology-36826095
“ARM doesn’t actually manufacture computer processors itself, but rather licenses its semiconductor technologies to others.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Arm_Holdings
“Arm only creates and licenses its technology as intellectual property (IP),[68] rather than manufacturing and selling its own physical CPUs, GPUs, SoCs or microcontrollers.”