Maker van planningssoftware voor hulpdiensten, Stokhos emergency mathematics, krijgt een investering van ruim een half miljoen euro. Dat geld komt van investeerder Health Innovation Seed Fund III. De CWI-spinoff hoopt door de investering internationaal uit te groeien tot een wereldwijde aanbieder van software voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten. Met de software kunnen bijvoorbeeld op basis van toekomstvoorspellingen ambulances worden ingepland en herplaatst binnen veiligheidsregio’s.
‘Het bedrijf bestaat momenteel uit tien man en hoopt stapsgewijs uit te groeien naar vijftien tot twintig man’, vertelt Stokhos-directeur Vincent van den Brekel. De software wordt inmiddels gebruikt bij ambulancediensten in Flevoland, Utrecht en de Gooi & Vechtstreek. Daarnaast lopen er proefprojecten in Amsterdam, Zuid-Holland-Zuid en ambulancediensten in Noord-Brabant. Die diensten draaien simulaties met de planningssoftware en kijken of ze die op termijn in kunnen zetten voor het proactief plannen en herplaatsen van ambulances.
Het softwarebedrijf richt zich naast de betrekkelijk kleine Nederlandse markt ook op het buitenland. Het bedrijf ziet groeikansen in West-Europese landen en de Verenigde Staten. Volgens Stokhos hebben de eerste buitenlandse geïnteresseerden zich al gemeld. Sinds 2017 is het bedrijf actief op de Duitse markt in de vorm van een samenwerking met LIS Leitstellen.
Van den Brekel vertelt dat veel ambulancediensten met personeelstekorten kampen en dat door predictive analytics de hulpdiensten slimmer gepland kunnen worden, zonder dat investeringen in nieuw personeel en materiaal nodig zijn.
Duitse markt
De software van Stokhos wordt momenteel vooral gebruikt om de dienstverlening van ambulances te optimaliseren. Het bedrijf stelt dat ambulances sneller ter plaatse zijn en daardoor daadwerkelijk levens gered kunnen worden. De software is ook toepasbaar bij andere diensten zoals bijvoorbeeld brandweer, politie en pechhulp.
Stokhos komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van de Stochastics-groep van het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) in Amsterdam dat samenwerkt met de Technische Universiteit Delft in het STW (nu NWO Toegepaste en Technische wetenschappen) binnen project Repro.
NWO Toegepaste en Technische wetenschappen richt zich op het versnellen van innovaties vanuit wetenschappelijk onderzoek.