Chipmaker Qualcomm ziet af van de overname van het Nederlandse NXP nadat een ultimatum aan de Chinese autoriteiten om groen licht te geven voor de overname is verstreken. Doordat het bedrijf zich terugtrekt uit de overname moet het wel een twee miljard dollar ‘break-up fee’ aan de Nederlandse chipproducent betalen. Bij NXP zijn ze blij met de duidelijkheid, al hadden ze wel op een andere afloop gehoopt.
Het had de op één na grootste overname uit de Nederlandse geschiedenis moeten worden. Eind 2016 kondigde Qualcomm aan dat het voor 47 miljard dollar (bijna 44 miljard euro) NXP ging overnemen. NXP liet direct toen al doorschemeren dat de overname geen banen zou kosten, maar de bonden waren hierover niet gerust.
Qualcomm wilde zijn Nederlandse branchegenoot graag inlijven vanwege zijn chips voor zelfrijdende auto’s, maar vond al snel hobbels op de weg. Verschillende mededingingsautoriteiten over de hele wereld, waaronder de Europese Commissie als China bogen zich over de overname. Er kwam groen licht vanuit onder meer de EC, een akkoord vanuit de Chinese mededingingsautoriteit bleef echter uit. Een ultimatum dat Qualcomm aan China gaf verstreek, waardoor het bedrijf nu afziet van de overname van NXP.
Kind van de rekening
Een echte reden voor het niet geven van een Chinees akkoord is er niet. Algemeen wordt aangenomen dat de Chinese overheid dit weigert vanwege een handelsoorlog waarin het verwikkeld is met de Verenigde Staten, het thuisland van Qualcomm. Doordat NXP China ook als markt heeft, onder andere via de samenwerking met automaker Changan, moeten de autoriteiten aldaar ook hun toestemming voor de overname geven. NXP lijkt dus het kind van de rekening te worden door de handelsstrijd tussen de twee wereldmachten.
NXP-directeur Guido Dierick zegt tegen BNR dat hij blij is met de duidelijkheid rondom de overname, maar dat dit niet de duidelijkheid is die hij had wilde hebben. Als pleister op de wond krijgt NXP wel twee miljard dollar ‘schadevergoeding’ van Qualcomm door het mislukken van de overname. Een dergelijke vergoeding is gebruikelijk bij het mislukken van overnames en wordt afgesproken om de kosten te dekken die een overnameprooi moet maken om een overname te kunnen realiseren.