Google assistent is per direct leverbaar in de Nederlandse taal. De stemassistent, die alleen voor smartphones en tablets geschikt is, kan gevraagd worden om bijvoorbeeld muziek af te spelen, een afspraak in te plannen of om het laatste nieuws te delen. Inmiddels hebben meerdere Nederlandse websites zogenoemde Actions ontwikkeld, die werken via Google assistent. Introductie van de spraakassistent voor de Belgische markt laat nog even op zich wachten.
Gebruikers met een Android toestel krijgen toegang door de home-knop ingedrukt te houden en ‘Oké Google’ te zeggen. Wel moet minimaal Android versie 6.0 geïnstalleerd zijn. Voor iPhone gebruikers geldt dat ze eerst een speciale app moeten installeren. Naar verwachting is deze binnen enkele dagen beschikbaar in de App store, na goedkeuring door Apple.
Integratie Nederlandse websites
Een groot aantal in Nederland opererende bedrijven, waaronder Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Jumbo, KLM, KRO-NCRV, Mediamarkt, NOS, NPO, Qmusic, Rabobank, Rituals, Transavia en Unilever hebben inmiddels een zogenoemde ‘Action on Google’ ontwikkeld. Zo kunnen Rabobank-klanten vanaf vandaag met hun stem hun banksaldo opvragen en een budget instellen. Door in de Google assistent ‘Oké Google, praat met Rabobank’ in te spreken, wordt de Rabo-assistent geactiveerd en kan de gebruiker zijn bankrekening koppelen. De Rabobank laat weten dat de app nog volop in ontwikkeling is en op termijn wordt uitgebreid.
Via PostNL kan worden gevraagd wanneer een pakketje wordt geleverd en ook de Mediamarkt springt in op de groeiende behoefte van spraakgestuurde oplossingen en wil naar eigen zeggen de consument meenemen in de nieuwe wereld van ‘smart home’. De elektronicaketen biedt dan ook de mogelijkheid om met behulp van de Google-assistent te vragen naar de aanbieding van de dag, waarna het product meteen besteld kan worden. Ook is de stemassistent geïntegreerd met een aantal internationale diensten als Whatsapp, Spotify en Netflix.
Qmusic heeft als eerste radiozender de Google-assistent ingezet als digitale sidekick, een zogeheten copresentator. Dj Joost Swinkels stelde de spraakcomputer enkele vragen over artiesten, zijn agenda en het nieuws van de dag. De radiozender heeft ook een eigen ‘Action on Google’ ontwikkeld, zodat de stemassistent onder meer gevraagd kan worden de radiozender aan te zetten, wie de dj op dat moment is en welke acties de zender heeft lopen.
Nederlands gekleurd
De functionaliteit en persoonlijkheid van Google assistent zijn aangepast aan ons land. Zo zingt de stemassistent bijvoorbeeld Nederlandstalige liedjes en is het op de hoogte van het Nederlandse voetbal. Ook herkent de assistent ingeburgerde woorden als ‘appen’, het versturen van een Whatsapp-bericht en ‘Appie’, waarmee in de volksmond de supermarktketen Albert Heijn wordt bedoeld. Op korte termijn is het zelfs mogelijk om met de Google-assistent nieuwsbulletins te beluisteren, doordat de stemassistent een podcast of radioprogramma opent.
België
Google laat weten dat de introductie-datum van Google-assistent in België nog niet bekend is. Wel is de stemassistent inmiddels officieel vrijgegeven in de Franse taal voor Frankrijk, maar nog niet in België. Er zijn dan ook nog geen Belgische organisaties die een ‘Action on Google’ hebben ontwikkeld.
Google Home
Google Assistent is oproepbaar via meer dan 500 miljoen apparaten en werkt samen met meer dan vijfduizend typen slimme apparaten. Ook is de Google assistent te vinden in auto’s van meer dan veertig merken en in slimme speakers. Google Home, een speaker die constant naar je luistert en je helpt vragen te beantwoorden en op de hoogte houdt van belangrijke informatie en nieuws, is later dit jaar verkrijgbaar voor de Nederlandse markt.
Hopelijk werkt dit beter dan bixby van Samsung en ontwikkelen alle populaire app-bouwers een koppelvlak zodat deze spraakgestuurd bedienbaar worden.