Deze week maakte Microsoft bekend dat het dankzij de cloud een recordomzet boekte. In deze flashback ter ere van het vijftigjarige jubileum van Computable keren we terug naar de eerste stappen van Microsoft in de cloud: 2009. Het is het jaar waarin een voorzichtig enthousiasme over de cloudplannen van Microsoft zich meester maakt van developers wereldwijd.
Maar eerst even naar het hier en nu, want wat is het nieuws precies? Met de woorden ‘een ongelooflijk jaar’ refereerde Microsoft-ceo Satya Nadella deze week aan de mijlpaal dat de Amerikaanse technologiereus Microsoft voor het eerst in zijn geschiedenis een boei van meer dan honderd miljard dollar jaaromzet rondde. De grootste contributie aan de cijfers komen van Microsofts cloud-diensten Azure, Office 365 en Dynamics 365. Samen met Windows Cloud zijn zij goed voor een omzet van zo’n 23 miljard dollar. Nu neemt de groei bij de clouddiensten al veertien kwartalen op rij toe bij Microsoft.
Wie had zo’n klaterend succes gedacht? Want gaan we terug in de tijd, naar 2009, als Microsoft zich definitief profileert als cloudspeler en daarvoor de beschikbaarheid van Azure aankondigt. Dapper, want iets eerder waren de bezoekers van de Professional Developers Conference (PDC) nog maar ‘voorzichtig enthousiast’ over de cloudplannen van Microsoft. Zo zetten ze vooral vraagtekens bij de prijs van Windows Azure Services Platform en de beveiliging van applicatiediensten die via het cloudplatform geleverd worden…
Aardig in het artikel PDC: succes Azure staat of valt met prijs zijn de opmerkingen van Rick Bednarik van Dydacomp. Hij wil de hosting van zijn applicaties graag uitbesteden, omdat zijn klanten er geregeld in slagen om hun webwinkel down te krijgen en die moet Bednarik dan voor ze repareren. Volgens de ondernemer zou cloudcomputing dat probleem oplossen doordat webwinkeleigenaren geen toegang hebben tot kritieke functies. Bovendien wil hij de desktopsoftware voor het verwerken van bestellingen als Saas gaan leveren en daar heeft hij de cloud bij nodig. Verder maakt Azure gebruik van de ontwikkelvaardigheden die hij en zijn collega’s al in huis hebben, onder andere op het gebied van .Net. Het enige probleem, volgens Bednarik, is dat klanten het een eng idee vinden als hun gegevens opgeslagen zijn in datacenters van Microsoft.
Hoe dan ook, er zijn ook andere kapers op de kust. Of zoals Yasunori Ogino van Microtrend het zegt: ‘Google en Amazon hebben ook dit soort diensten. We gaan kijken wie van hen het aantrekkelijkste voorstel heeft.’
Moedig voorwaarts
Maar Microsoft gaat moedig voorwaarts en blijft aandacht voor Azure generen, al is het voor sommige ontwikkelaars, getuige het artikel Wanneer gaan we aan de cloudcomputing?, nog steeds niet duidelijk wat ze toch met die cloudstrategie aan moeten. Meer precies, de auteur – aanwezig op de Teched 2009 in Los Angeles waar Microsoft ‘helemaal losgaat op dit fenomeen’ – heeft geen idee wat hij als gewone ontwikkelaar nu met cloudcomputing en Windows Azure moet? ‘Wat gaan wij er van merken en binnen welke termijn worden er dergelijke skills van ons verwacht? Ik heb nog geen idee…’ De auteur concludeert trouwens ook dat ‘als je de huidige status van het cloudcomputing bekijkt, je ziet dat partijen als Google App Engine en Gigaspaces vooroplopen met deze technologie en dat Microsoft met Windows Azure er kort achteraan komt.’ Het belangrijkste nieuws: Microsoft geeft aan dat eind 2009 de eerste versie van Windows Azure live gaat en door partners (klanten en overige pioniers op dit gebied) actief gebruikt kan gaan worden.
De periode erop komen er testversies beschikbaar en beginnen de definitieve contouren van Azure zich af te tekenen. Lees daarover meer in het artikel Microsoft biedt Azure vanaf november aan. Op zijn jaarlijkse Worldwide Partner Conference in New Orleans kondigt Microsoft aan dat Azure alleen in de datacenters van Microsoft draait en niet beschikbaar is als standaloneproduct dat bedrijven in hun eigen datacenters kunnen installeren. En die vermaledijde prijs? Microsoft zegt een eenvoudig prijsmodel te hanteren met een service level agreement (sla). De sla verzekert een service uptime van 99,9 procent, connectiviteit, beschikbaarheid van data voor Windows Azure, SQL Azure en .Net Services. Microsoft gebruikt een zogenaamd ‘automated systems management component’, dat de sla voor Azure ondersteunt. Hierbij worden bijvoorbeeld automatisch crashes van applicaties opgespoord waarna de getroffen server, die in de Microsofts datacenter staat, direct wordt gereboot.
Dan ontstaan er kennelijk nog enige hobbels op de weg, want de lancering wordt uitgesteld: Azure ziet niet eind 2009 het daglicht, maar vanaf 2010. Het is Ray Ozzie, chief software architect van Microsoft, die het opvallende nieuws tijdens de openingstoespraak van de Professional Developers Conference 2009 (PDC09) in Los Angeles bekendmaakt (Microsoft Azure is vanaf 2010 beschikbaar).
Daarna is er geen houden meer aan en in het jaar 2010 gaan alle seinen op groen en alle ballen op de cloud (Microsoft start ‘All In’ cloudstrategie). Microsoft gaat officieel de concurrentie aan met cloudleveranciers als Amazon (EC2) en Google (Apps Engine). De rest is geschiedenis.
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.