Softwareleverancier Veeam presenteerde tijdens het jaarlijkse Veeam On-event zijn visie op de toekomst van gegevensbeheer. Partners van Veeam werden tijdens dit evenement geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen in de markt en strategie van gegevensbeheer. Iets dat anno 2018 te karakteriseren is aan de hand van een drietal termen: hyper critical, hyper growth en hyper sprawl.
Hyper critical betekent dat zonder data geen enkel bedrijf meer te runnen is en geen enkele organisatie kan zich dataverlies permitteren. Bij hyper-growth is de datagroei immens met iedere twee jaar een verdubbeling met alle consequenties van dien voor kosten en hyper sprawl houdt in dat data binnen de gehele organisatie verspreid is en organisaties nauwelijks nog zicht hebben op waar precies welke data te vinden is. Met het concept van intelligent gegevensbeheer is hier iets aan te doen. Veeam onderscheidt in dat verband vijf fases.
Traditionele back-up
De eerste fase is de traditionele back-up. Daarbij maakt een organisatie een kopie van alle data en applicaties en zorgt zij ervoor dat deze snel te herstellen zijn. Daarbij is het belangrijk om altijd de 3-2-1-regel te volgen: zorg voor drie kopieën van de belangrijkste bestanden, maak gebruik van minstens twee verschillende media en zorg ervoor dat er altijd één kopie buiten de deur bewaard wordt.
Aggregeren van data
In fase twee aggregeert een bedrijf de data, waarbij informatie wordt verzameld en uitgedrukt in een benkopte vorm, en zorgt men ervoor dat de bescherming en beschikbaarheid van data binnen verschillende cloudomgevingen gewaarborgd is. Dat maakt het creëren van digitale diensten beter mogelijk en maakt het ook gemakkelijker om een compleet beeld van het dienstenniveau te genereren. Dat is van belang met het oog op het voldoen aan servicelevels.
Zichtbaarheid
De volgende fase is zichtbaarheid. Hierbij verbetert een organisatie het databeheer binnen alle cloudomgevingen en creëert zij inzicht in en heeft controle over gebruik, prestaties en bedrijfsvoering van de verschillende clouds.
Orkestratie
Fase vier is orkestratie. Hierbij verplaatst een organisatie data probleemloos binnen multi-cloudomgevingen. Dat kan nodig zijn met het oog op kosten, maar ook naar aanleiding van eisen op het gebied van bedrijfscontinuïteit, compliance, beveiliging en optimale inzet van middelen.
Automation
De laatste fase binnen intelligent gegevensbeheer is automation: met behulp van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) en machine learning wordt data zelflerend. Hierbij beheert data zichzelf door te leren zichzelf te back-uppen, beveiligen en herstellen. Dat is onder ander nodig met het oog op de enorme groei van data.