De Europese Commissie toets de overnameplannen van Gemalto, een Frans-Nederlandse it-leverancier van toegangs-, identificatie- en authenticatie-oplossingen, door de Franse elektronicaonderneming Thales, die wereldwijde actief is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie, aan de zogeheten EU-concentratieverordening. De commissie is bezorgd dat een overname leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie voor klanten van hardware-beveiligingsmodules.
Thales en Gemalto zijn, naast directe concurrenten, wereldwijd gezien ook de twee grootste leveranciers van hardware-beveiligingsmodules voor managementoplossingen. Het samengaan van beide partijen betekent dat ze de grootste speler op de markt van hardware-beveiligingsmodules worden, en de concurrentiedruk wegvalt. Een machtspositie die de Commissie niet toejuicht.
Afhankelijkheid
‘Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van oplossingen voor gegevensbeveiliging om allerlei sociale, commerciële of persoonlijke informatie te beveiligen. We beginnen dit diepgaande onderzoek omdat we er zeker van willen zijn dat de geplande transactie tussen Thales en Gemalto niet leidt tot hogere prijzen of een beperkter aanbod van hardware-beveiligingsmodules voor klanten die hun gegevens veilig willen versleutelen’, zegt de Deense politicus Margrethe Vestager, die als Eurocommissaris voor Mededinging plaatsneemt in de Europese Commissie.
De Europese Commissie gaat nu de effecten van de transactie onderzoeken, om zo na te gaan of de initiële mededingingsbezwaren gegrond zijn. Tijdens het diepgaand onderzoek beoordeelt de Commissie onder meer in hoeverre de partijen inderdaad elkaars naaste concurrenten zijn, wat de mogelijke reactie van concurrenten op de nieuwe beoogde entiteit is en welke op software gebaseerde oplossingen beschikbaar zijn om hetzelfde beveiligingsniveau als met hardware-beveiligingsmodules te bereiken, zodat concurrentie nog steeds tot een mogelijkheid behoort.
Uitspraak EC uiterlijk november 2018
Eind vorig jaar bereikten Thales en Gemalto al een akkoord. Thales bood 51 euro per aandeel, waarmee de overnamesom op zo’n 4,8 miljard euro kwam. Een eerder bod door het Franse it-bedrijf Atos van 46 euro per aandeel, een overnamesom van zo’n 4,3 miljard euro, werd destijds door Gemalto afgewezen.
De Commissie, die als taak heeft fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt, heeft nu tot 29 november 2018 te tijd om zich over deze zaak uit te spreken. Dat er nu een diepgaand onderzoek plaatsvindt, zegt volgens de Commissie nog niets over de uitkomst daarvan.