Cloud- en managed services-verlener Vancis past zijn organisatie aan. Het Amsterdamse bedrijf ziet de vraag naar on premise infrastructuurdiensten teruglopen en wil meer diensten met toegevoegde waarde leveren, zoals technisch applicatiebeheer en advisering over it-architectuur en cloudinfrastructuur. Het bedrijf wil daarom een tiental man ontslaan en mensen met een andere achtergrond aannemen. Daarnaast is Vancis op overnamejacht om de groeistrategie versneld uit te voeren.
Volgens een insider valt het op dat bij de medewerkers die nu de wacht is aangezegd, het vooral oudere, goed functionerende werknemers betreft. Er zou geen afspiegelingsprincipe zijn toegepast. Ook zou er inmiddels een aantal externen zijn ingehuurd. Directeur Cees de Jong zegt in een reactie dat het personeelsbestand bij Vancis sowieso een relatief gemiddeld hoge leeftijd kent; de externen zijn volgens hem ingehuurd omdat zij kennis hebben die de organisatie niet heeft.
De ondernemingsraad heeft een positief advies gegeven over de aanpassing van de organisatie. Dit heeft dus gevolgen voor een groep medewerkers die volgens het bedrijf niet meer in het functieprofiel passen. Zij zijn inmiddels in overleg met de directie over de aangeboden vertrekregeling.
Anonieme bronnen melden dat het om vijftien man gaat, maar directeur Cees de Jong zegt in een telefonische reactie dat het nog geen tien man betreft. ‘Het is geen collectief ontslag maar het draait om individuele gevallen waarbij we ook nog kijken of zij via om- en herscholing een andere plek kunnen krijgen.’ Bij Vancis werken circa tachtig man, in vestigingen in Amsterdam en Almere.
Minder vraag
Directeur de Jong benadrukt dat de ingreep nodig is om in te spelen op de ontwikkeling dat steeds meer infrastructuurdienstverlening gericht is op de publieke cloud. ‘Er is minder vraag naar het inrichten en onderhouden van een on premise it-infrastructuur. Daarvoor hebben we minder medewerkers nodig. Die beweging wordt de komende tijd alleen maar sterker. Daar willen wij op inspringen door de organisatie aan te passen en klanten ook andere diensten met meer toegevoegde waarde te kunnen bieden. Om dit te bereiken willen we andere type medewerkers aantrekken.’
Het gaat dan in zijn ogen om technisch applicatiebeheerders, it-architecten en cloudinfrastructuur-adviseurs. Daarbovenop blijft Vancis managed services aanbieden.
Peer review
Opmerkelijk is wel dat volgens een aantal bronnen medewerkers weg zouden moeten om bedrijfseconomische redenen. Daar heeft de directeur als verklaring voor dat Vancis weliswaar omzetgroei en winst boekt, maar dat de marges te klein zijn. Op een recente personeelsbijeenkomst zei hij dat uit peer-onderzoek zou zijn gebleken dat de kosten bij Vancis gemiddeld hoger liggen dan bij concurrenten.
In zijn reactie aan Computable laat hij weten dat dit niet alleen te maken heeft hogere personeelskosten maar bijvoorbeeld ook met inkoopverplichtingen en slechte contracten uit de periode toen het bedrijf nog onderdeel was van de universitaire it-dienstverlening Surf. Nadat Vancis in maart 2016 is overgenomen door Strikwerda Investments werd in juli van dat jaar al een reorganisatie doorgevoerd. De Jong verwacht dat Vancis van deze ‘erfenis’ op korte termijn is verlost; daarnaast wil het bedrijf inzetten op de verdere automatisering van (cloud)beheertaken om kosten te verlagen en marges te verhogen.
Overnamepad
Vancis is van oudsher actief als infrastructuurdienstverlener gericht op onderwijs en onderzoek. Het bedrijf doet veel voor wetenschappelijke organisaties maar heeft ook een sterke positie opgebouwd in het mbo. Daar hebben veel onderwijsinstellingen hun ict uitbesteed, een ontwikkeling die directeur De Jong nu ook in het hbo ziet opkomen.
Daarnaast is Vancis actief in het voortgezet onderwijs en het particulier onderwijs; LOI is bijvoorbeeld een klant. ‘In het algemeen kun je stellen dat de onderwijssector een groeimarkt is, omdat ict onderdeel is geworden van het primaire proces en niet meer wordt gezien als een facilitaire voorziening. Daar willen wij als Vancis een prominente rol in spelen.’
Daarvoor is begin 2017 een groeistrategie opgesteld, waarbij de colocatietak eind februari 2017 werd verkocht aan specialist Interxion. Vancis wil zich onderscheiden als cloud- en hostingdienstverlener en is met ondersteuning van investeerder/eigenaar Strikwerda op zoek gegaan naar overnamekandidaten. ‘Wij willen naast autonome groei versneld kunnen groeien middels acquisities. Dit jaar hebben we de ambitie om een of meerdere acquisities te doen’, aldus De Jong.
Rsrch BV
Een tegenvaller is het niet verlengen van het werkplekcontract door Radboud UMC bij de aparte werkmaatschappij Rsrch. Dit onderdeel levert desktop-as-as-service-diensten aan (medische) onderzoeksafdelingen, waarbij data op een veilige manier kunnen worden geüpload, gedeeld en geanalyseerd. Vancis werkt hierbij samen met Aridhia, een Schotse leverancier van cloudoplossingen voor medische onderzoekers en de Groningse medische dataspecialist Mgrid.
Radboud UMC was twee jaar geleden bij de oprichting van Rsrch de eerste klant die via een aanbesteding werd binnengehaald. Het universitair medisch centrum uit Nijmegen heeft echter besloten om vanaf 1 januari 2019 een door de eigen it-afdeling in te richten desktopomgeving te gebruiken.
Het contract met Radboud UMC is goed voor bijna 10 procent van de omzet. De Jong erkent dat het wegvallen ervan een hard gelag is maar plaatst de kanttekening dat Rsrch intussen een aantal andere klanten heeft opgetekend, zoals UMC Utrecht. Ook zitten er deals in de pijplijn.