De Dutch Datacenter Association (DDA) heeft internetondernemer Marc Gauw (58) benoemd tot kwartiermaker voor stimulering van het hergebruik van restwarmte van datacenters. Met het klimaatakkoord in de hand moeten bedrijven, burgers en politici overtuigd worden dat ze hun huizen, bedrijfsvoering en omgeving kunnen verduurzamen door restwarmte van datacenters af te nemen. De vraagt blijft: wie gaat het transportsysteem van die restwarmte betalen?
De Dutch Data Center Association (DDA) heeft internet-veteraan Marc Gauw (58) benoemd als kwartiermaker voor de stimulering van het gebruik van restwarmte van dataceters als nieuwe warmtebron voor Nederlandse huizen en bedrijven.
DDA: ‘Gauw gaat zich in zijn nieuwe rol als kwartiermaker focussen op het bij elkaar brengen van relevante partijen, het delen van bruikbare kennis en informatie en waar nodig ondersteuning bieden vanuit de datacentersector. Hij brengt ruim twintig jaar ervaring in de internet- en datacentersector met zich mee, met onder meer management en bestuursposities bij AMS-IX, NL-ix, DINL en NLnet.’
Volgens Gauw is de timing van zijn aanstelling goed gekozen: ‘Juist deze maand is er met het nieuwe klimaatakkoord een breed draagvlak in Nederland gekomen om snel fundamenteel anders met energie en warmte om te gaan. De samenleving zit gelukkig al boordevol goede ideeën en initiatieven en de datacentersector staat hier zeer positief tegenover. Een prima uitgangspunt dus om snel te kunnen schakelen.’
In 2017 maakte DDA bekend dat de Nederlandse datacenter sector zijn restwarmte gratis wil aanbieden aan de samenleving om zo een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Sindsdien zijn er veel plannen rondiom datacenterrestwarmte gemaakt, waarvan inmiddels een aantal in uitvoering is. Met de komst van het klimaatakkoord deze maand wil de sector de inspanningen in een stroomversnelling brengen door bestaande projecten te versterken en verdere initiatieven te initiëren.
Conferentie
Een van de eerste projecten waar Gauw zich mee bezig gaat houden is de Datacenter Restwarmte & Innovatie conferentie 2018. Dit event staat gepland voor 10 oktober 2018, tevens de Dag van de Duurzaamheid, in Amsterdam en zal in het teken staan van presentaties over concrete restwarmte projecten en andere innovaties in onze sector.
Gauw: ‘Datacenter restwarmte heeft de potentie om meer dan een miljoen huishoudens te verwarmen. Dat is een prachtige kans die wij als industrie en samenleving moeten aangrijpen om de energietransitie te accelereren. Hoe deze rol van datacenters in de energietransitie er precies uitziet, wordt geïllustreerd op de conferentie door middel van best practices en lopende projecten.’
Tijdens het event verwacht de DDA zo’n tweehonderd tot 250 bezoekers van diverse pluimage, zoals beleidsmakers, professionals actief in het vastgoed en de woningbouw, warmte- en energiebedrijven, leveranciers/engineers, financiers, en uiteraard onze deelnemers en partners. Op de website zal de komende weken informatie hierover verschijnen.
Kritiek
Er zijn ook critische geluiden over het hergebruik van restwarmte van datacneters. Zo stelde een lezer naar aanleiding van een Computable-bericht over restwarmte als vervanger van Groninger Gas:
‘Leuk initiatief, en leuk idee, echter het energieverbruik van servers en dergelijke loopt al jaren steeds verder terug. Fabrikanten maken steeds snellere processoren die echter steeds minder energie verbruiken, en dus ook steeds minder warmte afgeven, dus ook steeds minder koeling behoeven. Wat als we vandaag miljoenen investeren in warmtetransport, waarbij de bron over tien jaar opdroogt, of zo weinig vermogen oplevert dat het niet meer rendabel is?
Men kan beter de huidige restwarmte distribueren naar omliggende bedrijven of afnemers, of het omzetten in elektriciteit dat weer in het datacenter gebruikt kan worden. Warmte transporteren over 35-40 km, plus een distributienet in de stad aanleggen kost naar mijn idee veel te veel, als je weet dat de opbrengsten jaarlijks minder zullen gaan worden.
Goed bezig, Marc!