Van 5 tot en met 8 april 2018 vond de tweede editie van de Blockchaingers Hackathon plaats in Groningen, waar menigeen druk bezig was zijn of haar carrière te kickstarten in de wereld van blockchains. Onder leiding van Rutger van Zuidam groeide dit evenement uit tot de grootste blockchain-hackathon ter wereld.
Even was Groningen begin april het epicentrum van de blockchain-wereld waar zo’n zevenhonderd deelnemers naartoe waren gekomen om in 64 teams te strijden om prijzen binnen zeven verschillende thema’s of tracks. Dit alles vond plaats in de oude, half afgebroken suikerfabriek ‘De Suiker’, tegenwoordig in gebruik als evenementenlocatie met een stevige urban feel over zich.
Verschillende masterclasses
Voorafgaand aan de hackathon konden de deelnemers zich op donderdag 5 april geestelijk laven aan verschillende masterclasses waarna de dag eindigde met een borrel om elkaars minder formele kant te leren kennen. Verschillende onderwerpen passeerden de revue op een zestal locaties in de stad. De masterclasses behandelden verschillende onderwerpen, zoals de legal aspects van de blockchain, open source-businessmodellen en privacy, maar ook meer hands on-onderwerpen zoals hoe aan de slag te gaan met het hyperledger-project van onder andere IBM en The Linux Foundation, hoe machine-to-machine-infrastructuur op te zetten met BigchainDB en hoe met IOTA om te gaan.
Het echte werk op de hackathon begon vrijdagmiddag om 12.00 uur, waarna de deelnemers tot zondagmiddag 12.00 uur de tijd hadden om blockchain-oplossingen te verzinnen voor zeven verschillende, wereldomvattende vraagstukken. Achtereenvolgens waren dat Global Digital Identity, Future of Pensions, Energy Transition, Health, Public Safety and Security en Digital Nation Infrastructure. Zeven grote vragen, gesteld door verschillende track sponsors. Met zeven grote antwoorden en heel veel kleinere.
De grote hal, die zich vrijdagochtend langzaam vulde, lijkt meer op een enorme lanparty dan een plek waar mensen druk aan de slag gaan. Toch zit iedereen rond het middaguur achter zijn of haar computer of laptop. De teams bestaan over het algemeen uit mensen met verschillende achtergronden: van public relations-manager tot developer en alles wat daartussen zit. De samenstelling van de verschillende teams is niet over één kam te scheren: sommige teams kennen elkaar vanuit een gezamenlijke werkgever en in een enkel geval zien de leden van een team elkaar voor het eerst in levende lijve op de hackathon zelf.
Dit betekent ook dat de uitgangspunten totaal verschillend zijn: soms is wat ontwikkeld wordt op de hackathon een specifieke toevoeging aan een al bestaand product en soms is het een totaal nieuw concept. Maar dat mag de pret niet drukken: iedereen voelt dat ze bezig zijn met iets toekomstveranderends. En iedereen heeft vragen.
Al snel een goeroe
Er zijn niet veel mensen die al heel lang met blockchains werken en je bent al snel een goeroe. De zogenaamde Jedi’s zijn mensen die je team kunnen ondersteunen met bepaalde kennis of waar je vragen aan kunt stellen. Ze vervullen veel verschillende functies, niet in de laatste plaats omdat Jedi’s uit alle hoeken van de samenleving komen. Een Jedi hoeft niet per se zelf veel van blockchains te weten, hij of zij kan ook van een bepaald belangrijk onderdeel veel kennis hebben, zoals hoe het zit met de Algemene Verordening Gegevensbescherming, beter bekend als GDPR.
Daaruit blijkt ook wat misschien wel het belangrijkste vraagstuk is bij elke track: identiteit en omgaan met gegevens. De nieuwe Europese verordening GDPR gooit wat dat betreft misschien zelfs veel roet in het eten, maar het is beter dat dit nu gebeurt dan dat over enkele jaren allerlei systemen omgegooid moeten worden. Dat werpt in sommige gevallen ook de vraag op of je wel een blockchain moet willen gebruiken, want iets dat niet aan te passen is, gaat al snel in tegen de privacyverordening.
Ploegendienst
Uiteindelijk moet elk team wel iets kunnen laten zien op zondagmiddag. Sommige teams doen het handig en werken in ploegendiensten om zo veel mogelijk gebruik te kunnen maken van de 48 uur. Andere teams weten ruimte te maken om te genieten van het Groninger kroegleven. De tweede avond is dat allemaal anders: rond een uur ’s nachts werken heel wat teams nog door en is het nog een drukte van belang. De koelkast met energiedrankjes is inmiddels leeg.
Zondagochtend, iets voor twaalven: het moet nu echt af zijn. Iemand wil nog snel een herziene versie uploaden, maar dat gaat mis. Wallen die inmiddels tot op de grond hangen, het mag de pret allemaal niet drukken en dan volgt het wachten. Pas om vier uur ’s middags komen de verlossende woorden. Winnaars en runner-ups worden bekendgemaakt. Talent scouts vragen om teamnamen van winnaars en swypen door LinkedIn-pagina’s heen. Een bedrijf uit het zuiden van het land maakt bekend dat elke winnaar bovenop de 15k van Blockchaingers nog eens een geldbedrag krijgt.
Gegevens zijn uitgewisseld, kaartjes gedeeld. Er is een schreeuwend tekort aan mensen met diepgaande blockchain-kennis. Events als Blockchaingers zijn een ideaal talent scout-moment voor recruiters van grote bedrijven, maar ook voor gelijkgestemden die misschien heel andere toekomstbeelden hebben.
(Dit artikel verscheen eerder in Computable magazine nummer 4 van 2018.)