De Europese Commissie heeft Google weer een boete opgelegd. De internet-gigant moet nu ruim vier miljard euro betalen voor vermeend machtsmisbruik. Google wordt gestraft omdat het smartphone-fabrikanten, die Android als besturingssysteem op hun telefoon installeerden, verplichtte ook applicaties van de software-eigenaar te installeren.
De opstelling van de EC vertoont veel gelijkenis met een eerdere strafbepaling die aan Microsoft werd opgelegd, dat in het verleden machtsmisbruik van Windows werd verweten. Eerdere versies van dat besturingssysteem waren standaard voorzien van de brouwser Internet Explorer. Microsoft verplichtte leveranciers van pc’s destijds hun systemen met Windows op de markt te brengen.
Een andere boete voor Google ligt nog in het verschiet, maar de gigant zal er weinig tranen om laten. Apple is in deze een lachende derde, de leverancier wordt door de EC niets verweten. Zelfs niet dat Apple het ‘open’ besturingssysteem alleen maar toestaat op eigen smartphones en dus ook eigen applicaties standaard kan en mag leveren.
Vraag is dus of Google terecht wordt gestraft (net als Microsoft) en Apple rustig zijn gang kan gaan? Wat vindt u?
Het Apple besturingssysteem iOS draait alleen op Apple hardware iPhone/iPad e.d. Het is daarom niet aan de orde om andere fabrikanten van hardware te (kunnen) dwingen Apple apps te gebruiken.
En dat ‘open’ is niet omdat het ook op andere hardware zou kunnen maar omdat ook niet-Apple programmeurs apps kunnen ontwikkelen om op de Apple telefoons te worden gebruikt.
Ik vind derhalve dat, als Google en Microsoft dergelijke eisen aan andere leveranciers stellen, ze juist gestraft worden.
Apple maakt geen open besturingssystemen, macOS draait alleen op Macs en MacBooks van Apple, en iOS draait alleen op iPhones, iPads en iPods van Apple. Net zoals Solaris alleen draait op Sun systemen, AIX alleen op IBM systemen en HPUX alleen op HP systemen.
Apple’s besturingssystemen draaien alleen op Apple’s eigen hardware. Apple stelt andere telefoonmakers geen eisen aan bij iOS mee te leveren software, want iOS draait geheel niet op telefoons van andere telefoonmakers.
Google beweert dat Android open is. Google stelt Android (tegen betaling) beschikbaar aan andere telefoonmakers. Deze andere telefoonmakers hebben blijkbaar niet de vrijheid om bepaalde Google apps niet mee te leveren. Dat past niet echt bij het zogenaamde open karakter van Android.
Is de megaboete terecht? Misschien wel, misschien niet, ik zou het niet weten. Mogelijk is het beter om Android ook als gesloten besturingssysteem te zien, met bepaalde verplichtingen voor andere telefoonmakers als ze er gebruik van wensen te maken. Dan is het in ieder geval duidelijk voor iedereen!