Bij het Nederlandse softwareontwikkelplatform Uniface vindt een grote reorganisatie plaats. Van de circa zeventig man op het kantoor in Amsterdam wordt een dertigtal ontslagen. Ook in het buitenland worden banen geschrapt: vijftien van de twintig.
Van het collectief ontslag is melding gemaakt bij het UWV. In eerste instantie wilde het management alleen een kale ontslagvergoeding aanbieden. Maar inmiddels is er overleg geweest met de ondernemingsraad, met op de achtergrond vakbond De Unie als adviseur, om te komen tot een betere vergoeding.
Het rommelt al langer bij het vermaarde Nederlandse softwareontwikkelbedrijf. Vorig jaar wist de ondernemingsraad via een gang naar de Ondernemingskamer te voorkomen dat eigenaar Marlin Equity Partners het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse softwarebedrijf Idera.
Het lijkt er op dat het bestuur van Uniface door zwaar op de kosten te drukken het bedrijf aantrekkelijker (want goedkoper) wil maken voor een nieuwe verkooppoging of om het aandeelhoudersdividend te kunnen verhogen. Bij Uniface in Amsterdam verdwijnen bijvoorbeeld de services-afdeling en de contractbeheergroep en vallen er ontslagen bij het productmanagement, de ontwikkelafdeling, de kwaliteitsbewaking en marketing en verkoop.
Onrust
Voorts wordt een aantal contracten met inhuurkrachten niet verlengd, met name op de financiële afdeling. Ook vallen er ontslagen in het buitenland; naar verwachting blijven er van de circa twintig man nog maar vijf medewerkers over. Het kantoor van Uniface in Australië werd al eerder gesloten; bij dat van Oostenrijk wordt de telefoon niet meer opgenomen. Wat de gevolgen zijn voor de overige buitenlandse kantoren in Duitsland, België, England, Frankrijk en de VS is nog niet bekend.
Naar aanleiding van de onrust vertrekken er ook medewerkers vrijwillig; deze week nog kondigde een it- architect en lid van de ondernemingsraad zijn vertrek aan. Wat de consequenties van de reorganisatie en de personeelsuittocht voor de productontwikkeling, klantenondersteuning en het partnernetwerk zijn, is nog niet duidelijk. Klanten, vaak grote bedrijven die het Uniface-platform inzetten bij grote transactieverwerkingen, hebben doorgaans langjarige onderhoudscontracten. Volgens ingewijde bronnen is de relatie met klanten, die voor de software een bepaald percentage van hun omzet afdragen, verslechterd sinds Uniface via audits claimt dat klanten te weinig hebben betaald in het verleden.
De ondernemingsraad wil vooralsnog niet reageren op aanvullende vragen en verwijst naar algemeen directeur Arjan Schouten, maar die blijkt niet bereikbaar voor commentaar.
Transacties
Het in 1984 opgerichte Nederlandse softwareontwikkelplatform Uniface houdt hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf heeft met name een sterke positie heeft bij klanten die een it-omgeving nodig hebben voor transactierijke handelingen. In 1994 kwam het bedrijf in handen van Compuware. Die verkocht begin 2014 Uniface aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Marlin Equity Partners.
zal wel binnen een jaar failliet gaan. Als je geld gaat halen met terugwerkende kracht ben je echt wanhopig….