Het aantal aanmeldingen voor de studie Kunstmatige Intelligentie (artificial intelligence, ai) is dit studiejaar enorm gegroeid. Voor sommige universiteiten geldt een verdubbeling ten opzichte van 2017. Omdat sommige universiteiten niet aan de vraag kunnen voldoen, worden de toelatingen geremd door numerus fixus en verscherpte selectiecriteria. Ook is de zoektocht naar nieuwe hoogleraren ingezet.
Volgens de NOS is bij sommige onderwijsinstellingen sprake van een verdubbeling en zijn aanverwante studies als ‘Data Science’ en ‘Business Analytics’ ook aan een grote opmars bezig. Bij de UvA zijn dit jaar tweehonderd aanmeldingen voor honderd plaatsen, laat de universiteit aan de NOS weten.
De omroepstichting schrijft: ‘Vijf universiteiten die de opleiding aanbieden, beperken de instroom van het aantal studenten kunstmatige intelligentie (ai). Zo geldt komend jaar aan de UvA en VU in Amsterdam een numerus fixus, net als bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De RUG in Groningen vermeldt op zijn site dat de maatregel ook daar geldt vanaf 2019-2020. De Universiteit Utrecht wil de selectiecriteria voor de opleiding ook gaan aanscherpen.’
Nederland dreigt op het vlak van ai achterop te raken bij landen als China en de VS waar ai-onderzoeksprogramma’s vaak vanuit de overheid de hoogste prioriteit krijgen.
Vier vacatures voor hoogleraren
De Universiteit van Amsterdam (UvA) maakte onlangs bekend dat het vier vacatures heeft voor universiteitshoogleraren die zich vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines richten op kustmatige intelligentie en maatschappelijke vraagstukken. Met het instellen van de nieuwe leerstoelen wil de UvA een extra impuls geven aan ai-onderzoek en -onderwijs aan de UvA. De werving is 12 juli 2018 gestart.
De UvA zet sterk in op ai (artificial intelligence, de Engelse term die binnen universiteiten en hogescholen wordt gebruikt ). Het richt onder meer een hotspot op voor artificial intelligence op het Amsterdam Science Park waarin onderwijs, onderzoek en samenwerkingsverbanden samenkomen.
Rector magnificus Karen Maex: ‘Onderzoek naar ai leidt tot tal van toepassingen en de ontwikkelingen gaan razendsnel. De impact ervan op verschillende facetten van ons dagelijkse leven is dan ook groot. Dit leidt onder meer tot juridische, ethische en culturele vraagstukken, die ook binnen het onderwijs relevant zijn. De nieuwe universiteitshoogleraren gaan verschillende aspecten van ai vanuit verschillende disciplines onderzoeken.’
Procedure hoogleraar AI and Information Retrieval loopt
Er zijn vier leerstoelen ingesteld met elk een eigen profiel: AI and Information Retrieval (gelieerd aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica), AI and Medical Imaging (gelieerd aan het AMC), Humanities and AI (gelieerd aan de Faculteit der Geesteswetenschappen), en Law and Technology with special emphasis on AI (gelieerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid). De universiteit meldt dat de benoemingsprocedure voor de universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval al loopt.
De UvA heeft op dit moment vier universiteitshoogleraren: Robbert Dijkgraaf, Alexander Rinnooy Kan, Patti Valkenburg en Frank Vandenbroucke. ‘De nieuwe universiteitshoogleraren krijgen naast hun universiteitsbrede opdracht ook een facultaire opdracht. Ze worden geacht een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit.