Lange tijd hadden back-up en recovery een slechte reputatie. De markt liep over van partijen die dezelfde ideeën verkochten. Vaak waren dit verouderde oplossingen die gebruikers beperkten en het beheer en de beveiliging van bedrijfs- en persoonlijke data tot een arbeidsintensief proces maakten. It-teams hadden er een enorme hekel aan.
Back-up werd door veel bedrijven eerder als een verzekering gezien, dan als een inzetbaar middel. Bedrijfsleiders en -eigenaren moesten er wel in investeren, maar hoopten het nooit te hoeven gebruiken. Daarom werden budgetten én tijd verspild aan oplossingen die op de plank werd gelegd en hopelijk in de vergetelheid zouden raken. Bedrijven en cio’s hoopten alleen return on investment te zien in het geval van een ramp.
Cloud data management
Toen kwam de cloud. Deze veranderde het it-landschap ingrijpend en voor altijd. Bedrijven en particuliere gebruikers konden innoveren: in netwerkarchitectuur, in beveiliging en in data-innovatie. Het is weinig verrassend dat het Cloud Industry Forum vaststelde dat 88 procent van de bedrijven bewust gebruik maakt van een cloud based service. Cloud stelt bedrijven in staat hun data-managementlandschap te veranderen.
Back-up en recovery worden een waardevol bezit: Vanuit één cloudplatform wordt missiekritieke data verdeeld over meerdere clouds en is er de mogelijkheid tot back-ups, disaster recovery, archivering, compliance, zoeken, analytics en kopiëren van data. Databack-ups worden een waardevol middel: cio’s worden niet langer beperkt door infrastructuur. Maar hoe goed dat ook klinkt, nog lang niet alle bedrijven maken er gebruik van. Waarom is dat?
Misvattingen ontkracht
Bij de meeste bedrijven bestaat begrijpelijkerwijs nog angst voor het onbekende, dat – zeker in het geval van cloud – de status quo ingrijpend verandert. Veel organisaties denken dat veranderen van back-up-systeem te veel tijd kost. De transitie van legacy back-up naar cloud wordt als langzaam en tijdrovend beschouwd. Vaak is alleen de gedachte al genoeg om sommige cio’s ervan te overtuigen dat het de moeite niet waard is. De waarheid is echter dat een cloud back-up-systeem al in dertig minuten is uit te rollen. Ook in het dagelijks gebruik scheelt het tijd: back-ups zijn in enkele seconden terug te plaatsen.
Een andere misvatting is dat de cloud niet veilig zou zijn. Uit onderzoek van het Cloud Industry Forum blijkt dat 48 procent van de bedrijven veiligheid als een belemmering ziet om over te stappen. Logisch: data is belangrijk voor bedrijven, en cio’s die de beveiliging niet op orde hebben wanneer er iets misgaat, lopen mogelijk reputatieschade op. Een onderzoek van Gartner laat echter zien dat dit jaar 60 procent van de bedrijven die de juiste cloud-tools gebruiken, één derde minder beveiligingsfouten zullen zien. En laten we eerlijk zijn: als Amazon een bedrijf ter waarde van 150 miljard euro kan bouwen met alleen cloud-technologie, is dat dan niet hét bewijs dat de cloud veel veiliger is dan veel mensen denken?
In te lossen potentieel
De waarheid is dat veel bedrijven de belofte en het potentieel van de cloud nog moeten inlossen, hetzij door beperkingen met hun eigen infrastructuur, hetzij door angst voor het onbekende. Maar nu het datavolume sneller dan ooit groeit en met de invoering van de GDPR, moeten bedrijven zich wel aanpassen – anders lopen ze het risico achter te gaan lopen. Dat geldt ook voor back-up en recovery.
Niemand houdt van verandering, maar soms is verandering nodig om beter te worden. Back-ups horen simpel, schaalbaar en kosteneffectief te zijn: dingen die niet per definitie samengaan met oudere oplossingen. Dus wees dapper, spring in het diepe: omarm cloud datamanagement en stel uw bedrijf in staat tot grote dingen.