Volgens onderzoek onder ict-beslissers wordt de term ‘cloud’ in het jaar 2025 niet meer gebruikt. Tegen die tijd spreekt men alleen nog over de functionaliteit van een ict-toepassing. Voor Computable een mooie aanleiding om eens te gaan kijken wanneer de termen ‘cloud’ en ‘cloud computing’ eigenlijk in de mode raakten.
In het jaar 2008 verschijnen in Computable de eerste berichten over cloud computing. Opvallend: computerbouwer Dell doet in augustus van dat jaar een poging om de term als merknaam te registeren. Het bedrijf deponeert de aanvraag bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO) en komt de eerste bezwaarperiode door. Het hoopt het exclusieve recht te verwerven op de merknaam cloud computing.
In de aanvraag omschrijft Dell cloud computing als: ‘fabricage op maat van hardware voor gebruik in datacenters en grootschalige computingomgevingen voor gebruik door anderen’. De actie van Dell is destijds te vinden onder het nummer 77139082 en wordt opgemerkt in een Cloud Computing discussiegroep van Google.
Volgens het toenmalige Computable-bericht is Dell niet het eerste bedrijf dat achter het merkrecht van de term aangaat. De eerste aanvraag zou al in 1998 zijn gedaan door NetCentric Corporation, al wordt niet gemeld waarom die aanvraag niet door de ballotage heen kwam.
Aanvraag afgewezen
Op 18 augustus 2018 meldt Computable dat Dell geen cloud-patent krijgt. Dat veroorzaakt wat verwarring over de term patent, Een oplettende lezer wijst erop dat het gaat om een aanvraag van het exclusieve merkenrecht om de term cloud computing te gebruiken als productnaam. Het Amerikaanse patent- en merkenbureau vindt cloud computing een te algemene term om het exclusief aan één partij toe te kennen en verleent geen merkenrecht. ‘Het is een generieke uitdrukking en daardoor ongeschikt om te komen tot een duidelijke, gepatenteerde term voor de diensten die de aanvrager’, stelt het bureau.
Hoofd in de wolken
Cloud computing houdt in 2008 ook de gemoederen van columnisten flink bezig. Volgens Computable-columnist Peter van Eijk zitten ict’ers teveel met hun hoofd in de wolken als het om cloud computing gaat. Hij wijst op de risico’s op het vlak van beveiliging, beheer en leveranciersafhankelijkheid en roept op om met beide benen op de grond te blijven staan.
In het artikel: ‘Is het cloud computing of is het SaaS’, gaat Computable-expert Willem Massier in op de vraag of het niet gaat om ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Hij vraagt zich af of cloud computing nou wezenlijk anders is dan SaaS of asp en of de ict-industrie weer achter een nieuwe term aanloopt.
Naar aanleiding van de afwijzing van het merkenrecht op cloud computing van Dell zet redacteur Jasper Bakker destijds een aantal opmerkelijke patent-aanvragen op een rij in het stuk Cloud-claim Dell past in ICT-industrie. Onder meer Amazon.com valt op met de aanvraag voor een patent op online-winkelen met één muisklik. Een patent op kilometerheffing en een patent op uitbesteding van ict-diensten naar lagelonenlanden door IBM haalden het ook niet.
Cloud volgens het Computable ict-woordenboek uit 2003
Tot slot vonden we in het ict-woordenboek van Computable uit 2003 de volgende definitie van het woord ‘cloud’.
Cloud, wolk –Getekende figuurlijke wolk: waardoor aangesloten netwerken kunnen communiceren zonder iets te hoeven weten van de verbindingen binnen de wolk; de interface met de wolk is meestal X.25, SDN, of frame relay, nu ATM en straks IP, een wolk kan straks bijvoorbeeld worden gebruikt om twee routers te verbinden: zo’n dienst wordt genoemd: cloud service; de gebruikte technologie heet: cloud technology. Een cloud werkt connectieloos (connectionless).
Anno 2018 wordt het topic cloud computing op de website van Computable als volgt gedefinieerd:
‘Cloud Computing, hier gedefinieerd als: model dat het mogelijk maakt om via een computernetwerk gedeelde, configureerbare computermiddelen (zoals netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten) op aanvraag beschikbaar te stellen op een snelle, gemakkelijke en alomtegenwoordige manier met minimale beheermoeite of interactie van een service provider.’
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.