Patiënten van huisartsen maken nog nauwelijks gebruik van e-consults. In 2017 heeft 4 procent via een elektronisch consult contact gehad met de dokter, terwijl 62 procent van de huisartsen een e-consult aanbiedt. Een handboek moet helpen om die situatie te verbeteren.
Dat handboek is een uitgave van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het expertisecentrum voor e-health Nictiz.
Volgens die partijen zien huisartsen en patiënten de meerwaarde in van e-consults, zo zou 42 procent van de patiënten gebruik willen maken van een e-consult. 17 procent van de patiënten weet niet dat hun huisarts een e-consult aanbiedt.
Het handboek voor huisartsenpraktijken: ‘E-consult, hoe regelen we dat?!’ moet huisartsen op weg helpen om e-health-toepassing een impuls te geven.
De betrokken partijen stellen dat hoewel de digitalisering van de zorg, waaronder de huisartsenzorg, volop in ontwikkeling is, het gebruik van het e-consult achterblijft. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn. Huisartsen hebben op hun beurt vaak simpelweg de tijd en kennis niet om patiënten op die mogelijkheden te wijzen.
Het handboek biedt onder meer informatie over:
- de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten;
- declaratiemogelijkheden;
- tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult;
Huisartsen aan zet
Ook worden er volgens de partijen ‘eerlijke verhalen gedeeld’. Betrokkenen van 45 huisartsenpraktijken en tien patiënten hebben een bijdrage geleverd en hun eigen ervaringen gedeeld. Toepassingen waarvoor het e-consult volgens de artsen geschikt is zijn: het delen van uitslagen, vragen over medicijnen, leefstijladviezen, vragen over een eerder consult en controles bij chronische aandoeningen.
In het boek is ook aandacht voor de beveiliging. Zo wordt huisartsen geadviseerd om patiënten te wijzen op het belang van beveiligde verbindingen en aan te geven welke wetten en regelgeving van toepassing is op de e-consults.
De LHV, NHG en Nictiz stellen dat het initiatief om e-consults bij de huisartsenpraktijken moet liggen, om het gebruik door patiënten te stimuleren. Zij zijn aan zet om met het e-consult te starten, op te schalen en onder de aandacht van hun patiënten te brengen. Daarom wordt het handboek breed verspreid onder huisartsen in Nederland.
471 miljoen voor huisartszorg
Op 11 juli 2018 hebben partijen uit de huisartszorg (het ministerie van VWS, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijns zorg, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland een hoofdlijnakkoord bereikt.
De komende jaren wordt 471 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het versterken van de huisartsenzorg. Het geld wordt onder meer ingezet om meer tijd te hebben voor en met de patiënt. Ook moet de zorg in de avond-, nacht- en weekenduren verbeteren, de organisatie van de eerste lijn zorg versterkt worden, de zorg voor kwetsbare groepen verbeteren en geïnvesteerd worden in de ict-infrastructuur.
‘Huisartsen(organisaties) en verzekeraars kunnen bijvoorbeeld afspraken maken in de regio over meer inzet van praktijkondersteuners en praktijkmanagers of de inzet van e-health’, licht VWS toe.