Het van Economische Zaken & Klimaat (EZK) afgesplitste 'nieuwe' ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet zijn ict-huishouding opnieuw inrichten. Daarvoor trekt het ministerie de komende twee jaar naar schatting 35 miljoen euro uit. Bovendien verwacht LNV een jaarlijkse verhoging van de beheerkosten met vijf miljoen. Wel blijft het ministere gebruik maken van de ict-diensten van Dictu (Dienst ICT Uitvoering) van het ministerie van EZK.
Het kabinet-Rutte III heeft er bij de start voor gekozen om weer een zelfstandig landbouwministerie in het leven te roepen, afgesplitst van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Dit ‘nieuwe’ ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt geleid door Carola Schouten (Christenunie). In 2010 werd bij het kabinet-Rutte I het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit samengevoegd met dat van Economische Zaken tot het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). In het vorige kabinet-Rutte II ging EL&I verder onder de naam Economische Zaken.
Bij de splitsing van het voormalige ministerie van Economische Zaken in EZK en LNV is gekozen voor een samenwerkingsmodel om de kosten zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn beide ministeries in hetzelfde pand in Den Haag gevestigd en worden waar mogelijk diensten en afdelingen gedeeld. Bijvoorbeeld op het gebied van juridische vraagstukken, bedrijfsvoering en ict.
Desondanks kost de splitsing zo’n negentig miljoen euro, bleek uit een eerdere brief van minister Schouten. Daarin staat dat de herinrichting van LNV en EZK vijftig miljoen euro in 2018 kost. In latere jaren gaat het om ruim 37 miljoen euro. Een groot deel van de kosten is ict-gerelateerd en heeft vooral te maken met het loskoppelen van ‘complexe, onderling verknoopte, vaak rijksbrede systemen, waaronder bijvoorbeeld de financiële administratie.’
Ontvlechting
Een voorlichter meldt in een toelichting: ‘Op dit moment worden de ict-investeringen die gedaan moeten worden om de aanpassingen van de systemen te realiseren, geschat op 35 miljoen euro. Dit incidentele bedrag is alleen voor de ict en zal in 2018 en 2019 worden besteed. Voor de realisatie van alle aanpassingen worden de inschattingen verfijnd door per project de plannen nader uit te werken. De aangepaste systemen zullen tot extra beheerkosten leiden die geschat worden op jaarlijks vijf miljoen euro.’
Het gaat bij deze ontvlechting om de volgende systemen:
– Contentmanagementsysteem: LNV heeft een eigen website, eigen telefoonnummer en eigen pagina’s op het Rijksintranet;
– Het documentmanagementsysteem Domus moet gesplitst worden met eigen autorisaties;
– Mailsysteem: LNV-medewerkers krijgen een eigen mailadres @minlnv.nl;
– Het identity- en toegangsmanagementsysteem wordt zodanig ingericht dat beide ministeries logisch gescheiden van elkaar kunnen werken;
– Het financiële systeem moet opnieuw worden ingericht opdat het twee begrotingen, twee administraties en twee rapportagelijnen kan ondersteunen, inclusief LNV-autorisaties;
– Het rijksbrede salarisportaal P-direkt moet worden aangepast om LNV als nieuw ministerie te herbergen inclusief LNV-autorisaties;
– Het dienstreizensysteem moet worden aangepast om LNV te kunnen ondersteunen, inclusief LNV-autorisaties en nieuwe koppelingen met de financiële administratie van LNV.
Dictu en cio
Het ministerie van LNV krijgt overigens geen eigen ict-afdeling maar zal diensten afnemen van het Dictu. Deze EZK-afdeling speelt de rol van centraal ict-agentschap voor beide ministeries en beheert bijvoorbeeld de LNV-systemen. Met de komst van LNV komt er dus voor Dictu een extra opdrachtgever bij. Het ministerie heeft overigens wel een eigen chief information officer (cio) in de persoon van Eva Heijblom. Het zogeheten cio-office van de gezamenlijke directie Bedrijfsvoering zal zowel EZK als LNV ondersteunen.
Volgens de zegsman van het ministerie wordt bij de it-scheiding zowel personeel van EZK als LNV ingezet, net als Dictu. Waar nodig worden marktpartijen ingeschakeld via de rijksbrede contracten voor ict-inhuur en -onderhoud. Daarnaast zijn bij de ontvlechting van de rijksbrede systemen ook partijen betrokken als P-Direkt, SSS-ICT en het ministerie van Buitenlandse Zaken (voor de ict rond buitenlandse dienstreizen). Ook levert I-Interim Rijk, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, capaciteit.
@Dirk: Goed lezen, het gaat om eenmalig 35 miljoen, dus niet per jaar. Het zijn eerste schattingen, uitwerkingen volgen nog. Ook staat er dat systemen logisch gescheiden worden m.b.v. autorisaties i.p.v. dat systemen dubbel uitgevoerd worden.
Staat het er echt 35 miljoen per jaar? Het gaat het om het ontvlechten van een paar systemen en het opnieuw inrichten van de autorisaties. Serieus? Het concept ‘multi tenancy’ is kennelijk nog niet geland in Den Haag. In Estland zijn alle online diensten aangesloten op één overheidsportal. Hou op met ons belasting geld te verspillen!
@Pascal
Al is het 35 miljoen “eenmalig”. Tegen een dagtarief van 1000 euro is dat 35.000 mandagen (!) werk. Dat levert ongeveer 175 FTE een jaar werk op. Lijkt me erg veel… zijn de systemen zo ingewikkeld?