Samenwerkende partijen binnen het rijk, opdrachtgevers en bouwbedrijven hopen op 5 oktober 2018 een digitaliseringsdeal te sluiten voor de bouw. Het gaat om een hoofdlijnenakkoord met afspraken over digitalisering en informatisering. Daarin staan afspraken over standaarden, digitalisering en informatie-uitwisseling die aansluiten op de Bouwagenda. Dat is een plan om de sector te vernieuwen en duurzamer te maken.
Het voornemen was aanvankelijk om uiterlijk op 1 juli 2018 een digitaliseringsdeal te sluiten, maar die datum bleek niet haalbaar. De betrokken partijen slaagden er niet in om voor de gestelde deadline tot overeenstemming te komen. De digitaliseringsdeal die nu volgens plan op 5 oktober 2018 getekend wordt, bevat drie hoofdlijnen.
De eerste lijn richt zich op het organiseren van ‘externe prikkels om de transitie te versnellen.’ Daarmee wordt bedoeld dat regelgeving en overheidssubsidie moeten leiden tot een snellere uitvoering van innovatie en digitalisering. Het tweede punt van de afspraak bestaat uit een visie op de toekomst van de gebouwde omgeving, de rol van informatisering daarbij en de daarbij noodzakelijke inrichting van de eigen organisatie. Het gaat bijvoorbeeld om de inrichting van bim-systemen (building information management) die verder gaan dan de ontwerp- en realisatiefase van bouwprojecten. Er moeten bijvoorbeeld ook afspraken komen over standaarden waarmee partijen informatie uitwisselen over exploitatie, beheer en hergebruik worden gedeeld. Dit met het oog op innovatie en hergebruik van materialen.
Als derde wordt genoemd: ‘één taal, één stelsel, één kennisagenda, met een bijpassend onderwijsprogramma’. Het doel van de digitaliseringsdeal is onder meer dat informatie niet projectgebonden is, maar gaat om het structureel ontsluiten van data. Bovendien moet de Ddgitalisringsdeal de Bouwagenda, dat zijn plannen om de sector te innoveren en verduurzamen (zie kader) ondersteunen.
Verloop van de plannen
De eerste plannen voor de digitaliseringsdeal ontstonden tijdens een paneldiscussie op de BIM Loket Kennisdag in oktober 2017. Op die kennisdag van de beheerder van twaalf open bim-standaarden klonk volgens de organisator een sterke roep om regie en leiderschap.
Tijdens een vervolgoverleg tussen de BouwInformatieRaad, BIM Loket en Bouwagenda op 29 januari op De Bouwcampus in Delft ontstond het voornemen om uiterlijk op 1 juli 2018 een digitaliseringsdeal te tekenen. Die datum is nu opgeschoven naar 5 oktober 2018. De datum waarop de BIM Loket Kennisdag 2018 wordt georganiseerd.
De Bouwagenda
De Bouwagenda is een samenwerking tussen vijftig partijen uit de overheid en bouwsector die samen tot doel hebben om de bouwsector te vernieuwen en duurzamer te maken. Op de agenda staan onder meer initiatieven om het gebruik van duurzame materialen te bevorderen, met als ultieme uitgangspositie de overgang naar circulaire bouw in het jaar 2050.
Dat moet ontstaan door hergebruik en herbestemming van duurzame materialen. Samenwerkende partijen richten zich ook op slimme energienetwerken, toekomstbestendige wegen, tunnels, bruggen en sluizen.
Innovatie speelt een belangrijke rol. Daar komt onder meer standaardisatie van processen en techniek kijken zodat partijen eenvoudiger kunnen samenwerken. Belangrijke ontwikkelingen in de bouw zijn onder andere 3D-printen, planning op basis van data-analyse en gegevens van sensoren.
Ook het onderwijs moet op de schop om te voldoen aan de bouwagenda. Harde prestatie-eisen zijn: de jaarlijkse verduurzaming van honderdduizend woningen, binnen dertien jaar alle schoolgebouwen verbeteren (vaak ventilatieproblemen), een miljoen energieneurtrale woningen. De agenda bevat elf roadmaps rondom zes thema’s waarin ook doelstellingen staan op het vlak van vernieuwing van weg- en waterwerken en het versterken van huizen in aardgasgebied. De taskforce is gevestigd op de bouwcampus in Delft.