Met een gezamenlijke database willen Rijkswaterstaat, Deltares en Wageningen University & Research meer inzicht krijgen in de gevolgen van suppleties langs de Nederlandse kust voor bodemdieren en vissen op de lange termijn. Dat gebeurt binnen het project Natuurlijk Veilig. Voor de redactie van Computable reden om dit project van RWS, Deltares en Wageningen University & Research te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Partnerproject van het Jaar.
Tot nu toe werkten de instituten met verschillende databases en met onderzoeksmethodes die onderling niet goed op elkaar aansluiten. De gezamenlijke database moet ervoor zorgen dat alle gegevens bruikbaar zijn voor nieuwe analyses. Samen met natuurorganisaties onderzoekt RWS al ruim tien jaar het effect van het opnieuw aanbrengen van zand (suppletie) langs de Nederlandse kustlijn. Dat is volgens de kustbeheerder nodig om het door wind, zee en stroming verdwijnende zand te compenseren. Het onderzoek, dat onder de noemer Natuurlijk Veilig wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research en Deltares, richt zich op de impact van deze maatregel voor het ecosysteem op de lange termijn. Daarvoor worden oude en nieuwe data gebruikt.
De data betreffen vissen en bodemdieren die bij monsteringen zijn gevangen en geteld. De soorten, maar ook aantal, afmetingen en gewicht, zijn geregistreerd. Die gegevens gaan terug tot de jaren tachtig. Soms staan de data op papier, soms op diskettes of harde schijven. De uitdaging is de data door te vertalen en te standaardiseren. Zo zijn de gegevens uitwisselbaar en vergelijkbaar en zijn ze uiteindelijk bruikbaar voor de database. De data zijn op te vragen bij Informatiehuis Marien (IHM), een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het IHM beschikt sinds 2015 over een online dataviewer met voor iedereen toegankelijke informatie over de Noordzee. De eerste gegevens van Natuurlijk Veilig zijn daar inmiddels beschikbaar.