Het voorstel van de commissie Juridische Zaken van de EU om bedrijven als Facebook en YouTube auteursrechten te laten betalen voor video’s, foto’s en muziek, is door het Europees Parlement verworpen.
De nieuwe Europese wet die Europa wilde installeren moest het auteursrecht de 21e eeuw inloodsen. Vooral het feit dat artiesten vaak niet betaald werden voor clipjes of muziek die via de internetplatformen gedeeld wordt, was een door in het oog. De sites zouden daarom de toestemming moeten hebben van de houders van de auteursrechten en er voor moeten betalen. Wanneer zo’n akkoord ontbrak, moesten de sites technologie installeren die er voor zorgt dat de clipjes en muziek geblokkeerd wordt.
Volgens critici echter holde de wet het recht op vrije meningsuiting uit, bovendien zou de maatregel de facto op een soort verborgen linkbelasting uitkomen. Voorstanders wezen er dan weer op dat er voor gebruikers die inhoud delen voor niet-commercieel-gebruik niks zou veranderen. De tekst bevatte ook een hele reeks uitzonderingen. Bepaalde elementen van een artikel zouden zonder vergoeding kunnen worden gedeeld, er moest een systeem komen waarbij iemand gemakkelijk kan vragen een upload toch opnieuw toegankelijk te maken, als blijkt dat die onterecht is geblokkeerd. Online encyclopedieën zoals Wikipedia zouden bovendien automatisch vrijgesteld worden van de auteursrechtvergoeding, net als scholen, musea en bibliotheken.
In de plenaire vergadering van het Parlement is het voorstel nu weggestemd. De onderhandelingen met de lidstaten kunnen dus nog niet beginnen en parlementsleden kunnen de tekst nog amenderen. Half september komt er een nieuwe stemming.