Adviesbureau Deloitte is een expertisecentrum voor blockchain-technologie gestart. Op het hoofdkantoor in Amsterdam zijn honderd experts die zich richten op toepassingen binnen verschillende branches aan elkaar gekoppeld. De adviseurs van het zogenoemde BlockCenter waarschuwen dat blockchain geen wondermiddel is.
In een persbericht meldt Deloitte Nederland dat blockchain-programmeurs en experts binnen disciplines als financieel advies, belastingen en risicobeheer worden samengebracht. Binnen Noord-West Europa bestaat het blockchain-netwerk van Deloitte uit ruim duizend experts.
Toon Segers, partner bij Deloitte en verantwoordelijk voor de blockchain-praktijk: ‘De kennis die bij ons aanwezig is, is enorm breed en dat zorgt ervoor dat wij onze klanten goed kunnen adviseren over hoe zij blockchain-technologie kunnen inzetten. Maar ook of blockchain voor hun probleem wel de juiste oplossing biedt en of er geen effectiever alternatief is.’
In de visie van Deloitte kan blockchain-technologie heel waardevol zijn, als het juist wordt ingezet, maar is het geen wondermiddel dat elk probleem kan oplossen.
Hype
‘Rondom blockchain-technologie heerst momenteel enorm veel hype en de verwachtingen zijn nogal overspannen’, zegt Jacob Boersma, senior manager van het blockchain-team van Deloitte.
Boersma is ervan overtuigd dat blockchain over een aantal jaren niet meer weg te denken is en wijst op praktische toepassingen op het gebied van supply chain, asset management en vastgoed waar bedrijven van kunnen profiteren. Door de combinatie van ervaring, technische expertise en kennis van onder meer juridische en zaken wil het bedrijf ‘voorbij de hype’ kijken naar de mogelijkheden voor klanten.
Deloitte en blockchain
Blockchain wordt door Deloitte gezien als een van de belangrijkste groeigebieden voor innovatieve proposities. Het bedrijf zegt een steeds prominentere rol op te eisen in het blockchain-ecosysteem.
Deloitte is bijvoorbeeld adviseur van de Blockchaingers hackathon (de grootste blockchain hackathon ter wereld waar Computable eerder over schreef ) en is lid van de Enterprise Ethereum Alliance, een netwerk voor zakelijke toepassingen rondom de cryptomunt Ethereum.
Blijft de vraag: waarom zou een organisatie willen investeren in blockchain-tech? Het lijkt nog steeds een feestje voor IT, terwijl het voor wie het waarde zou moeten toevoegen vooral een kostenpost lijkt. Gaat het niet gewoon om wat IT altijd beloofd heeft, en wat nog steeds niet geleverd is?