De self-driving boot is een project gebaseerd op artificial intelligence. In de zomer zijn de Amsterdamse grachten een moeilijke plek om te varen. Daar kwam Xomnia zelf achter toen het op één dag een aantal aanvaringen had met andere boten en bruggen in. Na deze vaart kwam Xomnia met het idee om de sloep zelfvarend te maken. Na de sloep volledig elektrisch te hebben gemaakt is er gezocht naar de meest duurzame manier om de sloep te maken. Uiteindelijk is hier het Self-Driving Boat-project uitgekomen. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om deze digitale innovatie van Xomnia te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.
In december 2017 heeft Xomnia een jaar na het bedenken van het idee de eerste zelfvarende boot op de Amsterdamse grachten ingezet. Wat het project speciaal maakt is dat met een klein team, weinig budget een geweldig project is neergezet, dat een mooie toekomst tegemoet gaat. Een grote uitdaging was om met minimale middelen, een goed en veilig werkend systeem te bouwen. Hiervoor is gebruik gemaakt van experimenteel onderzoek van Nvidia, wat is toegepast op een nieuw domein (scheepvaart). Risico wat hierbij komt kijken is natuurlijk dat deze techniek zich nog niet bewezen had. Verder is een autonoom varende sloep op de Amsterdamse grachten een vanzelfsprekend risico. Dit is afgevangen door een rode knop, waarmee de schipper op elk moment de besturing weer kon overnemen.
Het project biedt wat kansen, niet alleen in de recreatievaart, maar ook in de binnenvaart. Op dit moment is Xomnia samen met het bedrijf Shipping Factory bezig om het binnenvaartschip de MS Factofour semiautonoom te maken. Het blijft dus niet alleen bij een innovatieproject, maar het project wordt ook echt geïmplementeerd. Daarnaast was het voor Paul van Hagen, de bedenker van de ai-oplossing, een mooie stap om expert te worden op het gebied van autonome mobiliteitsoplossingen. De holistische oplossing die Van Hagen heeft neergezet is anders dan de meer traditionele modulaire aanpak, waarbij alle mogelijke scenario’s expliciet uitgedacht worden.