Sinds voorjaar 2017 maakt ProRail gebruik van CGI’s serious-gaming expertise bij innovaties aan het Nederlandse spoor. Als onderdeel van de digitale transformatie die ook ProRail doormaakt, legt CGI zich toe op het nabouwen van het Nederlandse spoorwegnet in een speciaal voor ProRail gecreëerde 3D-wereld. Ook NS bouwde mee aan de 3D-wereld. Doel is om veilig innovaties te kunnen testen voor meer treinverkeer op het spoor. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale transformatie ‘3D-wereld helpt bij innovatief spoor’ van ProRail en CGI te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.
Hier binnen kunnen LVC-simulaties plaatsvinden (‘Live Virtual Constructive’), waarin de werkelijke situatie en een virtuele, gesimuleerde wereld samenkomen. Op die manier kan ProRail innovaties veilig, snel en realistisch ontwikkelen, testen en invoeren. Kenmerkend voor de 3D-wereld en LVC-simulaties die CGI voor ProRail ontwikkelt, is het slimme samenspel tussen fictie en non-fictie, waarmee innovaties zowel grootschalig als in compacte vorm, maar ook in diverse samenstellingen getest kunnen worden. Zo zijn simulaties uitvoerbaar waarin machinisten virtuele treinen controleren in 3D (‘virtual’), terwijl de treindienstleider volledig is gesimuleerd (‘constructive’) en echte systemen de spoorbeveiliging besturen (‘live’).
In de 3D-omgeving is elk stuk spoor in Nederland automatisch in te lezen en te visualiseren is. De 3D-omgeving is onderdeel van de Nextgeneration Experimenteren en Onderzoeken (NEO)-simulator. Hierin kunnen bestaande en toekomstige systemen van ProRail en vervoerders als NS gekoppeld worden. Zo kunnen gebruikers waarheidsgetrouw en zonder het treinverkeer te hinderen veilig en realistisch innovaties ontwikkelen. Het is zo gebouwd dat treinen die buiten rijden met (virtuele) treinen in NEO in scenario’s samen kunnen komen.