Decubitus, of doorligwonden, ontstaan wanneer patiënten te lang in eenzelfde houding liggen. Momo Medical biedt continu inzicht in de lighouding en beweging van patiënten en geeft deze informatie tijdig en handig door aan verplegend personeel. Zij kunnen er voor zorgen dat de patiënten tijdig van houding veranderen. Zo kunnen niet alleen veel pijnlijke klachten voorkomen worden, maar ook enorm veel werk en kosten. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale innovatie ‘Voorkomen doorligwonden’ van Reinier de Graaf Gasthuis, Pieter van Foreest Verpleeghuis, Momo Medical, Ascom, Amazon Web Services en Python te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.
Momo Medical wil het probleem van doorligwonden oplossen en dat doe je door de patiënt genoeg in beweging te houden. Het probleem is echter dat verplegend personeel niet continu kan monitoren hoe lang een patiënt in een bepaald houding ligt. Momo Medical biedt een plaat, voorzien van sensoren, die onder het matras van de patiënt geplaatst wordt. Deze meet met diverse sensoren de druk op verschillende plekken onder het matras. Met verschillende algoritmes kan hieruit vervolgens worden afgeleid in welke houding iemand ligt en of het tijd is om de patiënt van houding te veranderen. Met een simpel berichtje aan de verpleegkundigen kan dit probleem dan snel verholpen worden.
In het project worden Amazon Web Services en Python voor softwarontwikkeling gebruikt, omdat je daarmee snel kunt prototypen. Andere software helpt om van Matlab naar Python naar embedded C te komen voor een geoptimaliseerd algoritme. Dat draait dan in een kastje aan het bed, zodat alle berekeningen lokaal gebeuren en niet in de cloud. Vanuit dit kastje kan een alarm via de systemen van Ascom (verzorger van it-infrastructuur in ziekenhuizen) naar de handset van de verpleegkundige gestuurd worden. De oplossing is getest in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en daarna in het Pieter van Foreest verpleeghuis. De volgende stap wordt dat alle data realtime doorgestuurd wordt naar een centrale server zodat zorgverleners inzage hebben in de data per patiënt. Het pilotproject werd gesteund door DSW Zorgverzekeraar, het Rabobank Innovatiefonds en de gemeente Delft.