MKS naar huis is de tweede module van MKS online. Het is een webapp waarmee het transferproces van ziekenhuis naar huis voor kinderen en jongeren met een somatische aandoening georganiseerd kan worden. Kind en ouders, de kinderarts, de kinder/transferverpleegkundige uit het ziekenhuis en de kinderverpleegkundige van de zorgorganisatie hebben allemaal een eigen online account die in het proces aan elkaar gekoppeld zijn. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale innovatie ‘MKS naar huis, onderdeel van MKS online’ van Child Healthcare Solutions te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.
Kinderen en ouders kunnen op ieder moment het proces volgen en krijgen een actieve rol in het proces waardoor zij regie en beslissingsruimte krijgen waar dat kan. Tegelijkertijd kunnen zij ook aangeven dat zij bepaalde vragen niet kunnen invullen waardoor zij waar nodig kunnen terugvallen op hun professionele netwerk. Zorgen en hulpbehoeften die door het kind/de jongere en ouders worden ingevuld worden automatisch meegenomen in het zorgplan. Nadat de kinderarts het zorgplan online ondertekend heeft, kan het kind naar huis en is iedereen op de hoogte. In de module die hierop volgt, MKS zorg thuis, kan het zorgplan geëvalueerd worden en is er een continue communicatielijn tussen de kinderarts als eindverantwoordelijke en de zorgorganisatie die de zorg uitvoert. MKS naar huis maakt transmurale samenwerking en regie voor kind en ouders in de dagelijkse praktijk werkelijkheid.
Alle modules van MKS online, waaronder ook MKS naar huis, zijn gebaseerd op de nieuwe werkwijze die het ‘Medisch Kindzorg Systeem’ (MKS) heet. Dit nieuwe kader wordt op dit moment in Nederland landelijk geïmplementeerd met steun van de overheid. MKS online is een manier om deze nieuwe denk- en werkwijze digitaal te implementeren bij ziekenhuizen en zorgorganisaties. De complexiteit van het project zit in de cultuurverandering die nodig is. Zeggen dat er meer samengewerkt moet worden en het kind centraal moet staan is één ding, maar doen vergt lef en verandering van processen en in personen.