Veel denkers over hoe de nabije toekomst zich zal ontwikkelen, koppelen kunstmatige intelligentie en blockchains en dat het, wat dat ook is, dan écht van de grond komt. Hoe de toekomst eruitziet, kunnen we niet voorspellen, wel dat de race om ad hoc-toepassingen van menselijke en kunstmatige intelligentie nog lang niet klaar is. Al lijken de winnaars van de race nu de grote namen te zijn. Een in Amsterdam gevestigd bedrijf Effect.ai probeert daar verandering in te brengen.
Chris Dawe, ceo van Effect.ai zegt in een recente YouTube-video zelfs dat ze een overeenkomst met Amazon hebben afgeslagen en vol in de race zijn om MTurk, ofwel Amazon Mechanical Turk, te verslaan in bruikbaarheid, kosten en verdiensten voor de mensen die opdrachten uitvoeren.
Voor we op de zaken vooruitlopen, Effect.ai staat nog aan het begin van zijn ontwikkeling naar een systeem waarin mens en machine via smart contracts samenwerken. In de laatste fase moet ook rekenkracht via het netwerk verdeeld worden.
Nu gaat het om een decentrale concurrent van onder andere MTurk, Fiverr, Guru.com en dergelijke diensten die menskracht verkopen in dienst van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) via hun platforms. Vraag en aanbod wordt door Effect.ai volledig via smart contracts op de Neo-blockchain geregeld. Mensen die werken aan projecten die via de smart contracts gestart worden, krijgen betaald in EFX-tokens.
Confrontatie met grote jongens
De eerste fase heet Effect Force, een decentrale marktplaats die werk verdeelt waar op dit moment nog menselijke intelligentie voor nodig is. Het verbindt de vraag- en aanbodkant voor microtaken op het decentrale netwerk. Het uitvoeren van de taken zorgt voor datasets die anderen weer gebruiken om algoritmes te laten leren. Het verschil met diensten als Fiverr en MTurk is dat het werk peer-to-peer is: rechtstreeks tussen de partijen. Mocht een algoritme op den duur zelf bepaalde menselijke taken kunnen uitvoeren, dan wordt de eigenlijke ontwikkelaar beloond via het netwerk.
Dat laatste leidt tot de volgende fase: Effect.ai Smart Market waar ai-algoritmes hun diensten kunnen uitwisselen via een eigen data-format. Uiteindelijk moet dat leiden tot Power, een systeem waarbij ook de berekeningen via een decentraal netwerk uitgevoerd worden, maar zover is het nog niet.
De eerste fase houdt vooral in dat het bedrijf vol de confrontatie zoekt met de grote jongens. In eerste instantie zullen die natuurlijk hun prijzen verlagen als Effect.ai werkelijk een bedreiging vormt, net zoals geldverzenddiensten als Western Union hun prijzen niet lang geleden drastisch verlaagden, wellicht om eventuele concurrentie van cryptovaluta vast voor te zijn.
Ontwikkelingslanden
Wat Effect.ai wel als voordeel heeft, is dat ook mensen zonder bankrekening of die wonen in landen waar diensten als MTurk geen zaken mee (mogen) doen, ook kunnen meewerken. Het bedrijf richt daarvoor zelfs hubs op in ontwikkelingslanden voor mensen die niet zelf de mogelijkheid of kennis hebben om direct mee te doen met de ai-ontwikkelingen. Of dit nobele streven uiteindelijk ook zo werkt, kan alleen maar de tijd leren. Laten we hopen dat deze nieuwe decentrale wereld wel de belofte waar kan maken die internet niet kon inlossen.