De Japanse elektronicafabrikant Toshiba gaf recent een aantal tips hoe computergebruikers het beste kunnen omgaan met stijgende temperaturen. Want hitte, daar kan computerapparatuur niet altijd goed tegen. Computable besteedde daar in 2016 ook al eens aandacht aan, met het oog op de hittegolf die Nederland dreigde te teisteren. Overigens, het best gelezen artikel in dat jaar ging over een onverwachte update van Microsoft én 'The Donald' deed ook van zich spreken.
Deze maand juni in 2018 is droog én warm. Volgens Toshiba is een beetje geavanceerde laptop inmiddels wel bestand tegen hoge temperaturen. Echter, in de ogen van de Japanse fabrikant is dit nog niet het geval bij mobiele apparatuur. Die is vaak niet voorzien van een hybride air cooling-functie die voorkomt dat hardwarecomponenten smoren of smelten.
Naar aanleiding van een bijna hittegolf in 2016 plaatste Computable het artikel Warmte en ICT blijft altijd een thema. Met name koeling kan nog wel eens een achilleshiel zijn tijdens extreme warmte. Volgens Loek Wilden van Schneider Electric, dat onder meer koelinstallaties levert, krijgen it-beheerders in dit soort situaties het drukker omdat het aantal storingsmeldingen toeneemt. ‘De warmte vergt het uiterste van de koelinstallaties en in de praktijk reageert apparatuur toch altijd anders dan in testomstandigheden’, legt hij in het artikel uit. ‘In zo’n test wordt het ontwerp van een installatie getest op maximaal 35 graden Celsius in klimaatkamers met simulaties van zowel de binnen- als buitentemperatuur. Maar pas in een echte computer- of serverruimte wordt een koelinstallatie tot het uiterste getest als het heel warm is. En dan kunnen er wel eens storingen ontstaan.’
Consultant Wilden benadrukt in dit artikel wel dat er vandaag de dag nog maar zelden problemen in computerruimtes ontstaan die direct te maken hebben met haperende koelinstallaties. De technologie is sterk verbeterd en de bezettingsgraad van computerruimtes ligt ook lager dan tien jaar terug door virtualisatietoepassingen. Van koelinstallaties wordt amper meer dan 80 procent van de capaciteit gebruikt, tenzij het echt warm weer wordt.
Tuinslang
Als er problemen ontstaan, zijn die vaak te wijten aan andere aspecten, zoals slecht ingerichte serverracks, waardoor de warme luchtstroom van de ene server de voorkant van een andere server wordt ingeblazen. Met name switches worden nog wel eens omgekeerd opgehangen. Dan ontstaan er ‘hotspots’ met kruisstromen of tegenstromen van warme lucht. Dat is lastig koelen. Ook open plekken in een rack zijn niet bevorderlijk voor goede luchtstromen in een computerruimte.
Daarnaast kan de zomerperiode lastig zijn vanwege de hoge vochtigheid. Stel dat het buiten 30 graden is, dan gaat een koelinstallatie de ruimte koelen tot 20-22 graden. De luchtvochtigheid stijgt dan vaak van 40 tot 70/80 procent; een koelinstallatie gaat dit compenseren door extra koude, drogere lucht, maar dat vraagt veel kracht van het apparaat.
Ook platte daken van datacenters, waar het als het buiten 34/35 graden warm is, nog wel eens 40 graden worden, vragen extra aandacht. Op dat dak staat namelijk het buitendeel van de koeling en die moet dan worden afgekoeld. Met een tuinslang met water koel houden, werkt dan wel, mits je een goede afvoer hebt. Of een vaste sproei-installatie; die gebruikt minder water en dat verdampt dus sneller.
Hitte blijft dus wel een factor om rekening mee te houden, al geldt dat in algemene zin voor alle extreme weersomstandigheden. Datzelde Toshiba waarschuwde afgelopen winter ook al voor extreme koude. Accu’s kunnen daar bijvoorbeeld niet goed tegen en harde schijven kunnen crashen als bijvoorbeeld een laptop uit een koude auto naar een warme kantooromgeving wordt gebracht. Een beschermhoes brengt dan uitkomst.
Update en Trump
Om nog even terug te keren naar het ‘flashback’-jaar 2016. Computable presenteerde aan het eind van dat jaar een overzicht van de zestien meest gelezen artikelen. Waar lezers in 2016 het meest ‘warm’ van werden was het artikel ‘Microsoft verrast met ‘SP2’ voor Windows 7’ over een (onverwachte) update.
Daarnaast prijkte – niet geheel verbazingwekkend – ook Donald Trump, winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op het eindejaarslijstje. Het artikel Trump wil einde inhuur buitenlandse ICT’ers kwam binnen op plek tien in deze top 16 van best gelezen stukken van Computable.
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.