Duurzame energieleverancier Greenchoice, energiemarktplaats HanzeNet en duurzame energiecoöperatie LochemEnergie zijn een pilotproject gestart met een op blockchain gebaseerde virtuele energiemarktplaats. Via deze (fictieve) marktplaats verhandelen vijftig deelnemers onderling lokaal opgewekte, duurzame energie, zonder inmenging van externe professionele partijen. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale transformatie ‘Virtuele energiemarktplaats’ van Greenchoice, HanzeNet en LochemEnergie te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.
Met het project willen Greenchoice, HanzeNet en LochemEnergie nieuwe technologieën uitproberen. Experimenten met slimme energienetwerken die onderling energie uitwisselen zijn niet nieuw, maar voor zover bekend wordt dit de eerste energiemarktplaats die gebaseerd is op blockchain. Op lokaal niveau worden via de slimme meter het aanbod en het verbruik van energie gemeten. De lokale opslag (buurtbatterij) wordt in het project gesimuleerd door het berekenen van de hoeveelheid gesaldeerde energie. Ook de administratieve handelingen tussen de deelnemers, zoals facturering van verbruikte en geleverde energie, worden in het systeem geïntegreerd.
Het project moet duidelijk maken of een gedecentraliseerde marktplaats zinvol en handig is. Steeds meer mensen wekken immers hun eigen energie op via zonneparken, windmolens en zonnepanelen op eigen dak. Het aantal energiecoöperaties neemt sterk toe. De uiteindelijke wens van de initiatiefnemers is om het systeem in de toekomst te kunnen inzetten als totaaloplossing voor bijvoorbeeld een energiecoöperatie, een gasloze wijk of andere soortgelijke initiatieven waar de gebruikers elkaar helpen door het delen van energie en infrastructuur.