De Amsterdamse blockchainstartup Agos en de Frievar-varkensketen starten een pilotproject om alle data van de gehele varkensketen via blockchaintechnologie in beeld te brengen. Dit moet een hogere kwaliteit en meer voedselveiligheid opleveren. De partijen verwachten eind 2018 de eerste resultaten.
Alle partners in de keten leveren in iedere stap van het proces data aan. Denk hierbij aan het medicijngebruik, de grondstoffen van het voer en de temperatuur in de stal. Door deze informatie te bundelen ontstaat van ieder stuk vlees een zogeheten digitaal paspoort waarin alle data terug te vinden. Dit geeft naar eigen zeggen meer garanties over de kwaliteit en herkomst van het vlees.
‘Door iedere stap van het proces vast te leggen krijgen we een betere informatievoorziening’, stelt Cor van Doorn van Frievar in een persbericht. ‘Dit stelt ons in staat om het proces over de héle keten te verbeteren, in plaats van iedere verwerker zijn eigen deel, met als gevolg hogere kwaliteit en veiligheid.’
Een ander voordeel van deze pilot is de verlaagde kans op foutgevoeligheid, vertelt Sidney Richards, mede-oprichter van Agos. ‘Door het gebruik van de blockchaintechnologie kunnen eenmaal ingevoerde data niet ongemerkt aangepast worden en door het combineren van data uit verschillende bronnen zal het invoeren van onjuiste data eerder opvallen. Dit geeft eindafnemers inzicht of het vlees aan alle gestelde eisen voldoet.’
Agos
Agos is in 2017 opgericht. De startup, met vestigingen in Amsterdam en Wageningen, ontwikkelt het zogeheten Agriculture Operating System, een platform dat op basis van blockchain de volledige supply chain binnen de agrarische sector inzichtelijk wil maken. Dit met het doel om de samenwerking tussen verschillende ketenpartners te verbeteren. Het product wordt naar verwachting begin 2019 geïntroduceerd.