Er is weer een nieuw actieplan van ons kabinet. Het plan heet Digitale Connectiviteit. Uit alleen de keuze voor de naam van het plan ‘Digitale Connectiviteit’ kun je al afleiden dat het plan is opgesteld door ambtenaren die vorige week net afscheid hebben genomen van Windows 95. Ik heb een nerd nog nooit de woorden ‘digitale connectiviteit’ horen uitspreken.
In het plan staat dat alle Nederlanders in 2023 een snelle vaste breedbandinternet van minimaal 100 megabit per seconde moeten hebben. Daarnaast moet een grote meerderheid in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding van 1 gigabit per seconde hebben. Dit willen ze graag zodat de website van de Belastingdienst nog sneller plat gaat.
Modem
Vroeger was je al tevreden met je 5kb-modem. Die kraakte alsof hij met buitenaardse wezens aan het praten was. Je moest ook eerst connectie met de NASA maken voordat je kon internetten. Een gig was net zoiets als vroeger op het schoolplein het getal ‘ontelbaar plus één’. Als je twintig jaar geleden met scrabbel het woord gigabit op tafel legde dan kreeg je ruzie. Dat woord bestond niet.
Te warm
Ons internet wordt nu elk jaar sneller. Probleem is alleen, we genieten er helemaal niet van. We klagen er vooral over. Het lijkt wel het weer. We hebben deze zomer beslist geen klagen. De opwarming van de aarde begint nu eindelijk zijn vruchten af te werpen. Maar nu klagen we weer dat het te warm is.
Met de internetverbinding is dat net zo. Hoorde laatst iemand in de trein zeggen: ‘Tjongejonge die wifi hier is al net zo traag als de NS zelf’. Hoe durf je te klagen? Je zit in een luie stoel, gaat 140 kilometer per uur en je kunt nog werken ook! En jij gaat klagen? Misschien wordt het eens tijd om in plaats van op je schermpje gewoon weer eens naar buiten kijken. Enig idee hoeveel gigabit je daar kunt bekijken?
Internet hoort eigenlijk een nutsvoorziening te zijn waarbij een open markt wenselijk. Want nu is het in Nederland een feestje van een beperkt aantal aanbieders die elkaar zo weinig mogelijk in de weg lopen. Of de overheid hier ook wat aan gaat doen zal vast niet in het plan staan. Maar het is wel hard nodig en zal zeker helpen bij de doelstellingen van dit plan.
Mijn eerste (zelfbouwcomputer) had een klok snel van 1 Mhz…, tijden veranderen, aan de andere kant ben ik al heel blij mijn glasvezel thuis van 100Mhz verbinding. Ik kan een Ghz krijgen, maar tegen welke kosten en inderdaad heb ik het nodig? Voor je wifi in huis heb je het niet nodig. Mijn vorige werkgever had een KPN- aansluiting van 100Mhz voor het hele bedrijf, voor ongeveer 500 euro per maand!. (hogere SLA zogenaamd)