Ict en digitalisering spelen een grote rol in de plannen van het kabinet om middelgrote en kleine bedrijven, (mkb) de komende jaren te helpen bij hun groei. Het kabinet stelt tot en met 2021 hiervoor tweehonderd miljoen euro beschikbaar.
Het geld van het actieplan wordt besteed aan een breed scala aan maatregelen. Daarin staan onder meer menselijk kapitaal (talentprogramma’s), financiering (stimuleren alternatieve financiering en tijdig betalen) en digitalisering centraal.
In een opsomming van acties en investeringen gaat het ook onder meer om een programmaversnelling van digitalisering binnen het mkb. Voor dat project en de aanpak cybersecurity wordt in vier jaar tijd ongeveer 31 miljoen euro uitgetrokken.
Ook de ophoging van budgetten voor onder meer innovatie en kennisdeling én Small Business Innovation Research (SBIR), bij elkaar goed voor 123 miljoen euro, staan in het actieplan dat is goedgekeurd.
MKB-tour
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ingestemd met het zogenoemde MKB-Actieplan dat is geschreven aan de hand van zeven hoofdthema’s: personeel, financiering, digitalisering, toepassing van innovatie, internationaal ondernemen, regelgeving en fiscaliteit.
De afgelopen maanden maakte de staatssecretaris een ‘MKB-tour’ door Nederland en sprak met ondernemers over hun drie grootste uitdagingen: personeel, digitalisering en financiering.
Staatssecretaris Keijzer: ‘De economie verandert door bijvoorbeeld digitalisering structureel. Dat merken veel ondernemers, maar vooral de kleinere hebben vaak niet de tijd en de expertise om hier adequaat op in te spelen. De kapster in Pijnacker, de tech-startup uit Zwolle en het architectenbureau in Delft lopen tegen uiteenlopende dingen aan: hoe kom ik aan goed personeel? Hoe kom ik aan financiering? Hoe profiteer ik van de kansen die digitalisering biedt? Bij die uitdagingen gaat de overheid een krachtiger rol spelen, samen met branches en onderwijs.’
Met het MKB-actieplan geeft het kabinet bovendien uitvoering aan de ambities uit het regeerakkoord om het ondernemersklimaat in Nederland te versterken.
MKB
Volgens het kabinet vormt het mkb het fundament van de Nederlandse economie. ‘Er zijn in Nederland ruim één miljoen mkb-ondernemers. Het mkb zorgt voor ruim 60 procent van de toegevoegde waarde en levert ruim 70 procent van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven.’