Startups zijn vernieuwers van de economie en business modellen, waardoor je disruptie krijgt in de markt, aldus Erik van der Meijden, algemeen directeur bij Van der Meijden Investment. Onlangs investeerde hij voor de eerste keer in twee startups: Fibonacci en Zummit, beide platforms die met hun oplossing zorgen voor een meer efficiënte, snellere en gestroomlijnde organisatie. Computable sprak met de geldschieter over zijn eerste stappen in de wereld van de startups.
‘Grote bedrijven hebben vaak moeite met innoveren, blijven veelal hangen in hun core business’, vertelt Eik van der Meijden over zijn interesse in bedrijven die in staat zijn de bestaande industrie te veranderen. Tot vorig jaar september was hij werkzaam als ceo bij Exact, een leverancier van bedrijfssoftware waar hij zich de afgelopen jaren onder meer bezighield met digitale vernieuwing: ‘De digitale revolutie die aan de gang is, zorgt voor veel veranderingen. Het is dan ook super interessant als je een platform tegenkomt, dat je mee kunt helpen uitbouwen’, aldus Van der Meijden over zijn besluit te investeren in zijn allereerste startups, twee welteverstaan. Iets dat hij in de toekomst denkt uit te breiden. Ook wil hij de mogelijkheden onderzoeken om de startups onderling met elkaar te verbinden.
Fibonacci
‘Het platform adresseert veel van de problemen die ik de afgelopen jaren als ceo ben tegengekomen’, zegt Van der Meijden over de oplossing van de in Haarlem gevestigde startup, Fibonacci, die zorgt voor een digitale match tussen werkgever en werknemer. ‘Binnen de organisatie brengt het platform vaardigheden van werknemers volledig in kaart en extern zorgt een recruitment module voor de beste match met vaardigheden uit de markt’.
Dat Van der Meijden nu investeert in Fibonacci is puur toeval. Zoeken naar een startup deed hij zeker niet, al heeft hij inmiddels wel de smaak te pakken. Richard Raats, naast Joost Swart één van de oprichters van Fibonacci en oud-collega van Van der Meijden uit zijn tijd als algemeen directeur bij Getronics, zocht iemand die hen kon helpen met de cloud.
Over de hoogte van de investering wil hij niks kwijt, wel dat de startup hierdoor onder meer kon uitbreiden met twee ontwikkelaars, een salesteam, consultants en enkele freelancers. Want dat Van der Meijden gelooft in deze startup staat buiten kijf: ‘Als je vaardighden en competenties in een bepaalde richting ontwikkelt, zie je dat de ‘human value’ van je organisatie toeneemt.’ Het product van Fibonacci is klaar voor lancering en zal naar verwachting in juli worden gelanceerd
Zummit
‘Ik kwam pas na mijn tijd bij Exact tot inzicht, dat dit erg handig was geweest’, zegt Van der Meijden over de oplossing van Zummit, een in Alphen aan de Rijn gevestigde startup. Hij werd, als één van de drie investeerders, eind vorig jaar benaderd door Robbert Bouman, oprichter van Zummit en was meteen om. De oplossing is bedoeld voor grotere organisaties, ongeacht de sector. Het product dicht naar eigen zeggen de kloof tussen de binnen- en buitenwereld door veranderingen in de buitenwereld te vertalen naar doelstellingen van de organisatie. ‘Die doelstellingen worden door zelfsturende teams ter hand genomen en de software van Zummit faciliteert het ‘lean startup’ proces, (een startup die met een klein team veel experimenteert en direct feedback uit de markt haalt om het product te verbeteren, red.), de communicatie, sociale interactie en terugkoppeling van bereikte resultaten’, aldus Van der Meijden.
Over Erik van der Meijden
Erik van der Meijden is een veteraan in de Nederlandse ict-industrie. Na zijn vertrek bij Exact, waar hij van 2012 tot september 2017 de rol van ceo vervulde, richtte hij Van der Meijden Investment op.
Hij begon zijn carrière als consultant bij Andersen (nu Accenture), waarna hij in 1989 aan de slag ging bij Compaq (daarna opgegaan in HP). Van der Meijden werd in 1999, na diverse salesfuncties te hebben bekleed, managing director van Compaq Nederland en was van 2002 tot 2007 vicepresident bij HP.
Hij begon in 2007 bij KPN om de ambitie marktleider in ict-diensten binnen de Benelux te worden, kracht bij te zetten. Na de overname van Getronics door KPN werd Van der Meijden ceo van Getronics. Hier leidde hij tot mei 2011 de integratie en herstructurering van Getronics.