'Krapte op arbeidsmarkt is terug', kopt Computable eind februari 2006. De toename van vacatures in de ict in dat jaar is veel groter dan in andere sectoren. Twaalf jaar later is het tekort op de ict-arbeidsmarkt ook weer groot, zij het dat nu ook andere sectoren naarstig naar personeel zoeken. En van de wildwest-praktijken om personeel te werven, waarover in 2006 wordt geschreven, lijkt vandaag de dag geen sprake meer te zijn.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) rapporteerde deze week over krapte op de arbeidsmarkt in allerlei richtingen. Waar er een paar jaar geleden vooral tekorten waren in de techniek en de ict, is er momenteel op alle niveaus een tekort aan vakmensen. Op ict-vlak zijn dat bijvoorbeeld programmeurs en beveiligingsexperts.
Het UWV signaleert al langer een schreeuwend tekort aan ict’ers op de arbeidsmarkt. Een déjà vu, want dat verhaal duikt geregeld op in de ict-sector in de afgelopen decennia. Zo ook in 2006. De redactie Computable constateert in februari dat ‘het aantal vacatures binnen de Nederlandse ict-sector zienderogen toeneemt.’ Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat er inmiddels weer sprake is van krapte na een scherpe daling van het aantal vacatures in de ict-sector in de jaren 2000 tot en met 2002. De Nederlandse brancheorganisatie ICT~Office (tegenwoordig Nederland ICT) becijfert dat het tekort aan ict’ers in 2010 zelfs zal zijn opgelopen naar zo’n tienduizend mensen.
Auto’s en showrooms
Al snel volgen in het oog springende wervingscampagnes van it-bedrijven. ‘Wildwest terug op ict-arbeidsmarkt’, kopt het ict-vakblad eind maart 2006. ‘Vooral veteranen liggen goed’. Zo trekt Ordina de dan populaire schaatsster Annemarie Thomas aan om gasten te vermaken tijdens een ‘bedrijfsclinic’. ‘Het evenement vormde de aftrap van een nieuwe benadering van de arbeidsmarkt door Ordina’, schrijft Computable. ‘Medewerkers mogen kennissen vier keer per jaar uitnodigen voor een sportclinic van het bedrijf, waarbij de gasten kennismaken met Ordina. Vooral in Amerika wordt deze wervingsmethode toegepast. Door medewerkers als intermediairs in te zetten, garanderen bedrijven zich van belangstelling op niveau. Werknemers dragen namelijk niemand voor die zij ongeschikt achten.’
Een paar andere opvallende wervingsacties uit 2006: het ict-bedrijf Calco-IT ontvangt sollicitanten in showrooms van Opel. Wie een arbeidscontract tekent, krijgt ter plekke een auto. Een actie die wel meer it-bedrijven inzetten: een beetje gewilde ict’er rijdt in die periode makkelijk in een dikke auto rond.
En in Groningen lokt het ict-bedrijf Wisdom ervaren Java- en .Net-programmeurs door ze vijf euro per minuut te betalen bij sollicitaties. Maar niet iedereen vindt dit soort opmerkelijke acties zinvol. Sommige campagnes zijn mooier dan de loopbanen die ze beloven. Ervaren ict’ers week je niet zo maar los, zegt Job de Vries, directeur van wervingsbureau Employment Vision tegen Computable. ‘Ook niet met sollicitaties in showrooms. Daarmee trek je wel nieuwsgierigen en gelukszoekers. Als ict’er moet je uitkijken met dit soort acties. Snel erin, maar ook snel eruit, dat is het risico. Kleine bedrijven investeren doorgaans weinig in professionele ontwikkeling van hun medewerkers.’
S.H.I.T.
Opmerkelijke wervingspraktijken zijn de ict-sector niet vreemd. Waarbij bedrijven er niet voor terug deinzen om op ludieke wijze personeel bij de concurrent weg te trekken. Een bekend voorbeeld uit die tijd is Centric die met een wervingsbus bij vestigingen van concurrent Pinkroccade in Eindhoven en Amsterdam gaat staan. Onder het motto ‘I.T. Centric geeft jou de ruimte’. Daar weten creatieve Pink-medewerkers wel raad mee. Gewapend met witte tape wordt het motto enigszins aangepast door de letters S en H er voor te plakken.
Dit soort wildwest-praktijken lijken vandaag de dag verleden tijd geworden, ondanks de huidige tijd van personeelsschaarste. Kennelijk is de markt volwassener geworden. Wat niet is veranderd is de roep om voortdurende bijscholing van de ict’ers. Computable stelt in september 2006: ‘De ict-arbeidsmarkt verandert continu. De bewegingen die we momenteel kunnen onderscheiden leggen de bal bij de werknemers, de ict’er zelf…. Dit heeft als gevolg dat de eisen die ondernemingen aan hun ict’ers stellen, veranderen. Van de ict’er wordt verwacht dat hij mee verandert en door middel van bij- en omscholingen zijn competenties op peil houdt.’ Dit kan anno 2018 ook zo worden opgetekend!
50 jaar Computable
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.