Ruim 56 procent van de bedrijfsprocessen van Nederlandse ondernemingen zijn inmiddels gedigitaliseerd, een kleine stijging vergeleken met de 54 procent in 2017. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Visma Digitaliseringsindex 2018 van onderzoeksbureau Kantar TNS, waarin de digitalisering van bedrijfsprocessen bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) en het grootbedrijf van tweehonderd ceo’s, cfo’s en eindverantwoordelijken in kaart is gebracht.
De stijgende lijn komt voornamelijk voort uit het midden-en kleinbedrijf, waar inmiddels 55 procent van de bedrijfsprocessen is gedigitaliseerd, een toename van 3 procent sinds 2017. Grotere bedrijven laten volgens de Digitaliseringsindex 2018 nauwelijks een ontwikkeling zien; daar blijft de situatie steken op 62 procent. Kantar TNS heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Visma Software, leverancier van bedrijfssoftware.
Facturatie meest gedigitaliseerd
Bedrijven kiezen er steeds vaker voor hun facturen digitaal te versturen. Volgens de Visma Digitaliseringsindex 2018 wordt zeker 64 procent van de facturen inmiddels digitaal verstuurd, een stijging van 11 procent vergeleken met vorig jaar. Een percentage dat zowel voor het mkb als grootbedrijf kan worden aangehouden.
Facturatie is dan ook het meest gedigitaliseerde bedrijfsproces, naast dat ook het verwerken van facturen, bankmutaties, registreren van verlof- en ziektedagen, urenregistratie en het maken van rapportages wat betreft digitalisering in stijgende lijn toenemen.
Driekwart van de bedrijfsprocessen digitaal voor 2021
Volgens het onderzoek willen steeds meer bedrijven hun bedrijfsprocessen digitaliseren, ondanks uitdagingen als privacy, veiligheid en cybercrime. Op de vraag welke processen bedrijven nog zouden willen digitaliseren, is het meest gegeven antwoord de (kwaliteit) van de productie. Ambities zijn het grootst in de industrie (29 procent) en de handel (31 procent). De overheid en non-profitsector lijken met een kleine 10 procent minder warm te lopen voor digitale transformatie binnen hun organisatie.
Voor de meeste bedrijven geldt dat in 2021 zeker 73 procent van de bedrijfsprocessen digitaal verlopen. Grotere bedrijven verwachten tegen die tijd ruim 81 procent te hebben gedigitaliseerd en kleinere ondernemingen schalen zichzelf met 71 procent iets lager in.
Veel data uit bedrijfsprocessen gaan inderdaad verloren.
En juist hier zit de kracht om tijdig tegen te kunnen sturen of te leren om bedrijfsprocessen efficienter te laten werken.
ERP-pakketten lossen dit deels op (met name sturing op finance en logistiek) echter deze zijn standaard niet geschikt voor de ondersteunende bedrijfsprocessen waardoor er nog veel in lijstjes wordt gewerkt,
Goed om eerst te kijken hoe de processen plaatsvinden en daarna te kijken hoe je dit met minimale it-systemen kunt automatiseren.
Want dan kun je pas goed bepalen wat het gaat opleveren.
Lees ook https://www.leanforms.com/blog/erp-kosten-goed-bewaard-geheim/